keskiviikko 29. tammikuuta 2020

Selviytymisvinkkejä matkoille

kuva.
Tässä selviytymisvinkkejä/hyödyllistä tietoa matkoille: 1. Pidä varalla useampi pankkikortti. Valitettavasti kaikkiin ulkoautomaatteihin (eikä enää edes sisäpankkeihin) voi enää luottaa niitä käsitellään. Siksi varalla kannattaa pitää usea eri pankkikortti ja kortinsuojus. Minultakin on pankkikortti kopioitu viime kesänä. Jos jäät tosipulaan, suuntaa suurlähetystöön. Skimmaukselta voi yrittää myös suojautua hankkimalla card protect tai suojaavan kortin. Suojassa tulee olla Rfid. Älä jätä arvotavaraa hotelliin, yleensä autoihin ei myöskään kannata jättää kallista arvotavaraa. Jonoissa katso selkäsi taa kun teet ostoksia kortilla. Kortin kopiointi voi tapahtua vain sekunneissa, sillä korteista saa signaalin sekunneissa ja sitten voi jäädä pulaan. Youtubessa video aiheeseen liittyen. Lähimaksua ei kannata käyttää ollenkaan. Koruja ei kannata käyttää jos joku alue on epäilyttävä. Kun matkustat älä koskaan ilmoita julkisesti tarkkaaikaa mihin ja milloin, ne tiedot voi julkaista jälkeenpäin.

2. Vesipullo tai juomapullo on tärkeä etenkin kuumalla ilmalla ja myös roadtripeillä. Oma täytettävä juomapullo olisi ekologisin ja myös halvin vaihtoehto tai vedenpuhdistustabletit. Helteessä viilentyminen, jos ulkona on +40C tai yli voi tulla todella kuuma. Etenkin viime vuosina on ollut huippuhelteitä Välimerellä mutta myös Keski-Euroopassa. Helteessä jopa istuminenkin voi tuntua rasittavalta, nähtävyyksillä juoksemisesta puhumattakaan. Itse kestän melko hyvin vielä +35C hellettä mutta yli 40C on jo minullekin liikaa etenkin jos ei ole ilmastointia. Minulle ei sovi superhelle eikä pakkanen, jotain siltä väliltä käy. Valitse kesälle majoitus ilmastoinnilla. Valitse majoitus jossa on melko lähellä ranta, järvi tai allas. Yritä etsiä varjoisa terassi tai kuja jossa voi vähän viilentyä. Käy uimassa jos mahdollista, käy kylmässä suihkussa se viilentää, kastele pää kylmällä vedellä tai kylmällä juomapullolla se auttaa hetken. Kiertele tehokkaasti viilennettyjä tiloja kuten kaupat/kahvilat. Kylmän suihkun saattaa tarvita. Kokeile jääbaaria. Kuumassa ilmassa säilyviä syötäviä olisi ainakin keksit ja pähkinät, suklaa voi sulaa ja salaatti säilyy todella huonosti niitä ei kannata pakata helteellä. Museoissa on yleensä viilennys, joillain asemilla ei ole. Aurinkovoiteen lisäksi tärkeä on myös aurinkolasit, peililasit vähentää huomattavasti auringonsäteilyä joten ne käyvät hyvin vuorille, aavikolle, merelle. Peililasit on yleensä harmaat tai ruskeat sisäpuolen laseista joten niissä on selkeä näkyvyys. Hyttysten varalle suosittelen sitruunaa tai greippiä sisältäviä tuotteita kuten sitruunavoiteet.

3. Saatat tulla huijatuksi ja jäädä ilman majoitusta, majoitus voi olla täysi tai mitä tahansa silloin voit mennä vaikka kahvilaan nettiin ja etsiä uuden majoituksen. Olen tehnyt näin parikin kertaa. Joskus myös yks kaks hinnat voi kallistua, silloin olen jatkanut matkaa lautalla tai junalla muualle jossa on tilaa. Kaikki viikonloput, messut, kongressit, konsertit ja juhlat yleensä kallistaa hintoja. Majoitusta ei yleensä kannata ikinä varata viimetipassa, vaikka itse niin teinkin. Jos niin tekee, täytyy olla varalla tiedossa mihin voi mahdollisesti päästä jos edellinen majoitus olisikin täysi yllättäen. 4. Kielten oppimisesta on aina hyötyä, kaikkia kieliä ei tarvitse opetella täydellisesti mutta opi joitakin sanoja/lauseita joiden avulla tulet toimeen. Hyviä opeteltavia sanoja on kohteliaisuusfraasit, se että ymmärtää kun käy kaupassa jne. Kielistä joita oppii voi olla paljonkin hyötyä. 5. Junissa on usein rappuset, joten yritä ottaa vain vähän tavaraa mukaan. Helpoin olisi pikkulaukku/reppu tms. Italian paikallisjunissa on rappuset. 6. Ota selvää eri kohteista voiko illalla/pimeän aikaan liikkua ulkona. On paljon kohteita joissa voi, mutta viime vuosina myös Euroopassa on alkanut olla kohteita joissa ei ehkä ole enää rentoa liikkua pimeän aikaan. Etelä-Amerikan tietyissä kohteissa lienee parempi liikkua päivällä. Jos nyt kuitenkin olet varannut liput yöksi, niin kävele rohkeasti eteenpäin älä pälyile. Pieni hälytin on sellainen joka on joillain matkailijoilla näkynyt olevan mukana, mutta se hälytin ei yksistään riitä jos kohde on kaukana rauhallisesta. Olen itse ollut yöllä matkustamassa Palermossa, Hampurissa. Ota myös selvää eri kohteiden terveydenhoitojärjestelmästä ja laadusta, joissain kohteissa terveydenhoito järjestetään samoin tavoin ja joissain se voi ollakin huippukallista esim. Amerikassa yksityistetty ja Hollannissa on pakollinen sairasvakuutus myös maassa asuville työttömille. Systeemit vaihtelee niistä on hyvä lukea etukäteen. Aikaisempia juttuja: älä matkusta ilman näitä sivuvinkkejä yms. Aurinkolaseista.

Survival tips for travellers, this is important subject to think before going:
1. Keep multiple bank cards. This is for safety reason, if someone skim you still have the second or third one. It could be also necessary to have card protection with Rfid, for those check also ebay.  2. Water bottle is necessary for summer also when you go to beach or road trips or get water purifying tablets when needed if you stay longer. 

3. Summer heat, if outside is +40C or more try to find shadow in alley or terrace, go to swimming if possible. Book accommodation with air condition and pool if possible, go to cold shower for cooling, find a beach or lake. Try ice bars. 4. Sometime accommodations could be full or different than what you thought, you could go example to coffeeshop to reserve another accommodation if needed. I would recommend also sun lotion but also mirrored sunglasses because mirrored sunglasses decreases the amount of sunlight passing through the tinted lens. Europe has also mosquitos in summer, for those I would recommend lemon or grape lotions.

5. Learn languages. Travellers doesn't need to learn all languages but it could be important to know some phrases example you will understand better something when going to stations, shops, museums etc. 6. There is many beautiful rail routes but remember there is usually stairs in train, or it depends where you travel but example old trains in Italy has stairs. A little luggage or bag would be the best choice when traveling by train abroad. 7. Find information before your journey if it's safety to walk alone in the evening/night in the destination you will stay. Europe used to be peaceful but nowadays there is places where it's better to walk in daylight or in the evening. I could say usually villages are still peaceful but big cities in the night not so, depends where you will go.

kuva.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.