perjantai 27. joulukuuta 2019

Kaktuspuutarhassa Ruotsissa ja vähän historiaa


Lähimatkavinkkejä Ruotsiin: kaktuspuisto kaktusplanteringen löytyy Norrköpingistä Ruotsista Carl Johans puistosta, aivan läheltä juna-asemaa. Puistossa on 25000 kaktusta ja puistossa on joka vuosi eri teema. Tänä vuonna kaktusasetelma juhlii uimatiimiä ja ne on esillä ainakin lokakuuhun asti. Kaktukset olivat ensimmäistä kertaa esillä jo 1900-luvulla. Puisto oli kiva nähdä, se koostuu useasta pikkupuistosta. Lisäksi kaktusteemaista pikkupuutarhaa ympäröi isompi puisto jossa on kukkia sekä kahvila rantatuoleilla. Tästä voisi ottaa inspiraatiota myös muualle. Mitä muuta: Norrköpingissä on ruokakauppa Netto, joka on vähän lidlimäinen saksalainen ruokakauppa, sieltä löytyy myös fazerin suklaat. Ruotsissa pienemmät paikkakunnat ovat ainakin vielä siistimpiä ja rauhallisempia kuin Tukholma ja muut suuret kaupungit. Huomasin että myös kaupoissa oltiin ystävällisempiä näissä pikkupaikoissa. Mitä kohdetta tämä muistutti: rakennukset ovat melko samankaltaisia kuin Saksassa, puisto voisi olla Keski-Euroopasta tai etelästä. Lisäksi jos käy Norrköpingissä, matkaa voi jatkaa myös junalla/bussilla läheiseen Jönköpingiin jossa on Vättern Ruotsin toiseksi suurin järvi. Suvussani on ollut äidin äidin puolelta ruotsalainen sotilas vouti. "Per Jönsson oli Ruotsin Smoolannista kotoisin oleva nihti, joka palveli Olavinlinnassa. Kustaa Vaasa määräsi hänet Tavinsalmen kuninkaankartanoon kruununvoudiksi vuonna 1556. Hänestä polveutuu Voutilainen-Smolander suku". Tämä tieto on aika mielenkiintoinen, olinkin huomaavinani mummoni näköisiä ihmisiä Jönköpingissä joka on Smålandia. Ja huomasin että monilla ihmisillä on Ruotsissa lähes samanlainen nenä kuin minulla.

Jos käy Tukholmassa, siellä on mm. minigolfrata Kristinebergissä tbanan vieressä, Hammarbyssä on entisestä kaatiksesta tehty laskettelumäki, Tegnerlundissa on hieman Kruunuhakaa muistuttava vielä korkeampi mäki. En tälläkään kertaa löytänyt suosikkipaikkaa Tukholmasta, mutta pidin noista muista. Lisäsin blogiini Pohjoismaat osion. Aikaisempia juttuja: vaaleansiniset järvimaisemat Jönköpingissä. Laivahotelli. Balin helteessä Tanskassa. Miten matkustaa vihreämmin vinkkejä.

 I saw this Cactus Garden in Norrköping, Sweden. It's located very near the station at Carl Johan's park. There is beautiful little parks with flowers it's very pretty still in autumn. Architecture in Norrköping has similarity with architecture in Germany. There is also a riverside. If you visit Sweden I would definitely recommend also little cities and towns especially in spring or summer. If you visit Norrköping you could also visit Jönköping near by is a beautiful lakeside. I have deep roots in Scandinavia, in my grandmother's family has been a Swedish soldier Jönssön from Småland 1592 he worked as a soldier in Olavinlinna castle in Finland, king of Sweden sent him to Finland. Sometime I travel also like back to my roots to see more.











Näin myös jättituolit joen luona, näille tuli naurettua ja niissä voi ihailla jokimaisemaa.

Giant chairs near the riverside is funny detail







Venetsiasta muistuttava kellotorni

This bell tower remind me of Venice's architecture maybe it has inspiration from there.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.