maanantai 7. lokakuuta 2019

Talvi muissa maissa kokemuksia


Aiheena talvi muissa maissa saattaa kiinnostaa monia, joten kokoan minkälainen sää on ollut talvireissuilla: Italiassa olen ollut yhtenä lokakuuna Riminin seuduilla ja sitä aiemmin helmikuussa Roomassa. Helmikuinen Rooma oli viileä, koska ilma oli sateinen ja tuulinen eikä monessa majoituksessa ollut lämmitystä. Lunta ei näkynyt ja kukat menestyi kukkapenkeissä. Menin junalla lähemmäs Campaniaa jossa oli lämpimämpi ja tarkeni ohuilla hihoilla vain. Lokakuussa Riminillä oli todella lämmin noin +20C ulkona, sisätiloissa +30C lämmitys yhdessä majoituksessa ja ulkona perhoset lenteli aivan kuin keväällä. Uskon että lämmin sää saattaa jatkua pitkälle talveen nyt etelässäkin, koska ilmastonmuutos. Olin todella iloinen siitä talvisäästä: aivan kuin kevät, kirkas aurinko, kukkia ja perhosia mutta ei tulikuumaa paahdetta eikä jäistä tuulta. En tarvinnut takkia, huivista puhumattakaan. Kaikki jotka saavat elää ja kokea sellaisen talven ovat todella onnekkaita, etelässä kannattaa käydä myös talvella/syksyllä. Lämmin talvi on kokemuksena niin hyvä ettei sitä voi rahassa mitata. Veneistä laitettiin osa pois, mutta Laziossa voi kyllä veneillä yhä talvellakin.

Talvireissut Saksaan ja Belgiaan ovat olleet yleensä pilvisiä, joskus pientä kevyttä sadetta ja joskus aurinkoa. Keski-Euroopan talvisää muistuttaa yleensä pohjoisen syksyä tai kevättä, sää on paljon leudompi ja joskus voi olla luntakin. Yleensä sää oli kuitenkin aina mieto ja leuto ilman hirmupakkasta. Kovinkin sade ja tuuli tuntui sellaiseen verrattuna pieneltä. Pilvisyys saattoi joskus väsyttää, mutta ei tarvinnut palella. Saksassa on yleensä erittäin hyvät lämmitykset taloissa. Belgiassa paikalliset kaipailivat lunta, joten sinne laitettiin tekolunta ja jääkenttä luistelua varten. Oli hassua huomata paikallisten kaipaavan sitä jota minä en kaipaa. Talot etenkin vanhat olivat koleita. Ranskasta on kokemuksia helmikuulta, yhtenä talvena oli todella kylmä tuuli ja sisätiloissa jäistä. Sitten on yksi parempi kokemus kesämaisesta säästä ja appelsiinipuut kukkivat Ranskassa. Onko talvet muualla parempia? mielestäni kyllä on jos menee Tukholmaa pidemmälle, ainakin kevät/kesäihmisille. Vaikka jos sisällä on viileää ulkona on yleensä sopiva. Se ei ole yhtään kivaa jos yrittää kavuta jäistä mäkeä ylös ja jos yrittää mennä ruokakauppaan liukkaalla säällä pakkasessa kaikista lumimyrskyistä puhumattakaan. Ilman varmuutta siitä pääseekö edes ruokaa ostamaan valtavien lumikasojen takia joissa täytyy kahlata edetääkseen. Ja en tiedä minkälaiset varusteet pitää olla jos lumessa pitää kahlata tai uida edetääkseen ruokaostoksille, sellaista on myös kaupungeissa. Olen tullut siihen tulokseen että talvella tulisi mennä autolla kauppaan lumikinosten ohi. Joskus kouluaikoina täytyi myös kahlata lumikasojen yli että pääsi kouluun asti. Ne lumimyrskyt tuntui ihan joltain Alaskan lumimyräkältä. Joskus talvi hankaloittaa elämää niillä jotka eivät pidä lumesta tai lumimyrskyistä ja autottomien elämää lumikaaos hankaloittaa, kuten myös autoilijoiden jotka joutuvat etsimään autonsa lumikasojen alta. Suuret lumimyrskyt on myös syy sille miksi en itse matkusta lumentäyteisiin kohteisiin, haluan nähdä mieluiten palmuja tai kevät/syksysäätä. Jätän lumikohteet niistä pitäville. Tosin alpit on poikkeus ne tykkäsin nähdä.

Winters abroad here I compare and tell experiences. I've been to Italy in winter a few times. Once february in Rome it was cold but without snow but rainy. Then in Rimini October, it was just like spring warm sunny weather and butterflies around. I think people who got possibility to spend winter time in South are very lucky. It's not something to measure by money spending abroad, it's experience of better weather and worth to experience. I guess people who spent winters in North or elsewhere where is snow will understand exactly what I mean. Example winter in Alaska or Russia is sometime similar than snow storms in Finland. Winters in Central Europe were mild, sometimes snow but usually less. Usually cloudy weather sometime rain. In my experience if I compare rain to snow storm it's just mild thing if outside is raining. I've seen big snow storms+snow chaos, when it's impossible to walk to buy food or when trying to walk snowy hill upside when it's frozen and full of snow. It is just too difficult to bypass those snow hills even in cities. Maybe it would be easier if driving but first drivers must pick up cars from the snow cover. I'm not a winter person but alps are exception, I liked to see alps. In my opinion winters are better in South but I'm spring/summer person anyway. I like green landscapes.


Lokakuinen Rimini auringonnousun kera, vielä veneillään.

October in Rimini, still sunny weather for boats.


Talvinen Belgia

Belgium & sunset


Palatsi Dresdenissä jossa kävin ja olin yksi joulukuu, juttuni palatsista. Saksassa talvisää vaihtelee voi olla pilvistä kuten kuvassa, pientä sadetta, sadekuuroja, tuulista tai aurinkoista. Joskus kaikkea myös saman päivän aikana. Joulukuu oli kuitenkin hyvä aika käydä Saksassa ja myös palatsissa, ei ollut yhtään liian kylmä. Voin siis suositella myös Keski-Eurooppaa talvikohteeksi.

Palace in Dresden, one December I've visited there. Weather used to be cloudy but not so cold. Weather has been mostly similar than fall in Scandinavia, less coldness. 



Yksi helmikuu käväisin Mentonissa junalla Italiasta, siellä oli aurinkoista +20C ja appelsiinipuissa kasvoi appelsiinit. Myös sitrusfestivaalit järjestettiin silloin. Taidemaalarit eivät ole turhaa kehuneet Rivieran valoisaa talvea.

Once in February I've visited Menton there has been very sunny weather and orange trees.



Talvikuva Venetosta

Winter photo taken in Veneto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.