perjantai 30. marraskuuta 2018

Syitä matkustaa talvella: aito D vitamiini auringosta


Ajattelin koota syitä miksi syksy+talvimatkailu kannattaa. Lähinnä omista kokemuksistani: etenkin kaamosaikaan kun on pimeää ja kylmää tunnen oloni joskus mielettömän väsyneeksi. Tämä etenkin ennen matkailua, ennen kun matkustin vain kerran vuodessa kesällä, jolloin D vitamiinivarastot hupenivat talvea kohti ja energia myös. Pieni väsymys alkaa syksyllä ja kaatoväsymys tulee viimeistään talvella ilman aurinkoa. Talvi on hyvä ajankohta matkustaa aurinkoon jotta saa tarvittavaa aitoa D vitamiinia, sen olen oppinut. Kohteella ei niinkään ole väliä, sillä jo ihan Euroopassakin talvet ovat hyvin leutoja ja melko usein aurinkoisia tai sitten voi suunnata pidemmälle. Talvella aurinkoisia kohteita esim. Malediivit, Karibia, Väli-Amerikka.. Silloin ennen kun matkustin vain 1 kerran vuodessa kesällä, jäi myös aidot D vitamiinivarastot lähes tyhjiksi talvella. En ainakaan itse koe että purkkivitamiineilla olisi niin tehokasta vaikutusta kuin aidolla auringolla, vaikka toki voin olla väärässä ja kommentilla saa suositella mikä oikeasti piristää talvella. Myös kalassa on D vitamiinia. Toki kokeilin kaikenlaista kuten itse tehtyjä hedelmäsmoothieita sun muita, mutta ei niillä ollut vaikutusta minuun. Toki ne voivat hetken piristää kuten minuutin ajaksi mutta siinä se. Kouluaikaan kun oli pakko nousta aikaisin ja olla koulussa olin yksi niistä lähes nukahdan -tyypeistä. Pistin merkille että myös osa muista olivat kuin minä ja osa olivat pirteämpiä. Osaan ihmisistä ei ilmeisesti vaikuta talven pimeys ollenkaan, sen olen päätellyt, tai osa olivat matkailleet ehkä. Matkoilla on paljon muitakin syitä kuin ne pelkät matkat, juuri se D vitamiinin tärkeys.

Talven tuoma väsymys ei ole laiskuutta, vaan se on sitä ettei näe aurinkoa tarpeeksi, sen olen tästä myös oppinut.  Yhteiskunta jossa tulee koko ajan olla tehokas, voi tuntua aurinkoa kaipaavalta vaativalta, mutta ilman D vitamiinia monet kyllä väsyvät vaikka ei haluaisi väsyä. Nyt kun olen matkaillut paljon ja eri maissa, tiedän sen kokemuksesta. Minua väsyttää hieman muuten myös pilvinen sää, sellainen kun on täysi pilviverho ei aurinkoa. Mutta sekään ei väsytä niin paljoa kuin kaamos, silloinkin on enemmän energiaa. Kun aurinko paistaa minulla on aivan erilailla energiaa ja jaksamista, vaikka nukkuisin vain vähän minulla on silti energiaa kirkkaalla säällä. Ihmisiä on erilaisia ja on vain hölmöä olettaa toisten olevan laiskoja, jos D vitamiinitasot ovat alhaalla ja siitä väsymys. Uskon että monilla on. Yksi toinen hyvä syy matkailla talvella on se että majoitukset ovat usein puolet halvempia talvella, tosin kohteen suosiosta yms. riippuen. Nyt voin todellakin suositella talvimatkailua etelään aitoa D vitamiinia hakemaan. Harkita kannattaa ainakin marraskuuta, joulukuuta tai tammi/helmikuuta. Auringonottaminen ei tarkoita pelkästään sitä rannalla oloa, D vitamiinia saa myös vain olemalla ulkona etelässä. Muita syitä matkustaa syksyllä/talvella etelään on minulle ainakin se että erityisesti talvella kaipaan kovasti etelän maiden maisemia, vehreyttä, lämpöä ja tunnelmaa. Pieni kevyt tuulenvire talvella on kuitenkin aivan eri asia kuin jääkylmä viima, joka sairastuttaa yhdessä sen kaamospimeyden kanssa tai vähintään aiheuttaa nuhaa. Aurinko eri maissa: esimerkiksi Belgiassa on talvella joka toinen päivä pilvinen ja aurinkoinen joten ei väsyttänyt vaikka ilmansaasteista olikin liikaa, Saksassa on melko samanlainen sää tosin sää voi vaihtua yks kaks kesken päivänkin, Välimerta kohden sää yleensä on mainio tosin voi olla myös pilvistä ja sateista talvella, Australiassa on kesä kun Euroopassa talvi. Myös veneily onnistuu yleensä talvella esim. etelä-Italiassa. Aikaisempia juttuja: Aurinkoiset talvimatkakohteet 1.  Lämpimät ja aurinkoiset talvimatkakohteet 2.  Kohteita joissa et ehkä ole käynyt.  Talvimatkakohteet: trooppisia hauskan nimisiä kohteita.

Reasons why you should travel also in winter: real D vitamin. I will tell about my personal experience. I'm from Northern Europe and I experienced many polar nights winter. Seasons without sunlight made me very tired. I used to travel only once in a year. I tried vitamins and made fruit smoothies but those didn't help I felt tired in winter. I notice only sunshine real D vitamin help me to have energy. I'm sure I'm not the only one. I notice in my early school years that many students felt like me in winter very tired and almost fall in sleep also in a school. It doesn't mean that people are lazy, it just show how important is D vitamin. And then there was those young students who had always energy, don't know if they were travelling or why. One thing that bothers me it's not about being lazy if you feel tired without real D vitamin in winter, it's more about not seeing sun enough. Our society and culture ask people to be always energetic and not tired but without sunlight we get tired. That's why I would recommend traveling in winter to South. Mediterranean countries has usually a mild weather with warm sunny days (and sometime rain) and Australia has a summer season when we got winter. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.