perjantai 5. tammikuuta 2018

Hyttyset maailmalla: mitä ja missä

kuva.
Tykkään lukea matkavinkkejä ja niihin kuuluu myös hyttysasiat: mitä ja missä. Kirjoitan tämän siksi jos tästä voi olla hyötyä. Pitääkö hyttysten levittämien tautien takia jättää matkustelu tietyissä kohteissa? ei, mutta voi ottaa asioista selvää. Ensiksi kannattaa katsoa onko se unelmiesi matkakohde punaisella malariakartalla. Aikaisemmin vielä 60-luvulla malariaa oli myös Euroopassa esim. Italiassa ja viime vuosina ollut myös Kreikassa. Kreikan risteilyllä en silti nähnyt yhtäkään hyttystä. Mutta viime kesänä Adrianmerellä joen alue kuhisi suuria moskiittoja. Suuret moskiitot ovat melkein kuin ampiaiset ja tekevät paukamia useaksi päiväksi tai viikoiksi. Kerran yksi moskiitto onnistui pistämään otsaan, jonka jälkeen sain päänsäryn ja nivelkipuja yhden päivän ajaksi. En tiedä mitä siitä tuli vai tuliko mitään, mutta oireet hävisivät parissa päivässä. Sen jälkeen voitelin otsan sitruunavoiteella. Myös jalat täytyi muistaa voidella sitruunavoiteella iltaisin ulos mennessä. Miten malaria tarttuu: riittää että käyt alueella jossa sitä on, tai jos malariahyttynen pistää ihmistä jolla malaria ja sitten sinua. Voi myös olla ettei tartu ollenkaan. On olemassa onneksi jo malariatabletteja, jotka voi pakata matkalle mukaan. Jotkut ihmiset ovat niin onnekkaita että kuuluvat niihin harvinaisiin, jotka hyttyset jättävät rauhaan! minä olen niitä jotka tietyt hyttyset valikoi ja toiset ei. Malariatabletit kannattaa ehdottomasti pakata mukaan jos menet Afrikkaan vaikka safarille.

Korkean malariariskin maihin kuuluvat Kongo, Guinea, Eritrea. Tieto malariamap. Suositellaan suojautumaan hyttysiltä myös erityisesti Afrikan Saharan osissa ja joissain osissa etelä-Amerikassa. Aasiassa ja latinalaisessa Amerikassa on malarian rajoitettu riski, eli pienempi mutta on silti. Huonolla tuurilla malarian voi saada Thaimaastakin siis, mutta Suomessa ei wikipedian mukaan ole saatu kuin Afrikasta. Chikungynya esiintyy myös Euroopan eteläosissa. Miten muuten torjua hyttysiä: sitruunavalmisteiden tulisi tehota, mutta eivät ne silti aina tehoa. Ärhäkimmät hyttyset kyllä pistävät. Minulla oli kesällä käytössä mm. sitruunarannekkeita, jotka tehosivat sen verran ettei ainakaan käteen pistetty. Ostamani hyttysrannekkeet löysin Italiassa euronkaupasta ja ne olivat yliopiston kehittämiä. Hyttyset viihtyvät hyvin kuumassa ilmastossa, joella, myös heinikossa ja metsissä. Ilmastonmuutoksesta saattaa seurata sekin että hyttysten levittämät taudit voivat levitä uudestaan Eurooppaan. Euroopassa on saatu hyvin taltutettua tautihyttyset, mutta tulevasta ei tiedä. Miten hyttysiä on taltutettu? asiaan on kiinnitetty huomiota mm. joilla. Victoria's secret hajuvesi on testin mukaan loistava hyttyskarkote. Opiskelijat testasivat hyttyskarkotteiden toimivuutta, kokeessa oli mukana myös hajuvesiä. Hmm olisikohan hajuveden greippi se josta hyttyset eivät pidä. Greippituotteita voi siis suositella, greippi on voimakkaampi kuin sitruuna. Olen paljon jo miettinyt mikä tarkoitus hyttysillä on? kun useat eläimet ja hyönteiset ovat jollakin tapaa hyötyeläimiä, esim. mehiläiset. Maailmassa ei aina ole järkeä mutta hyttysiä on varmaan siksi useissa kohteissa ettei pääsisi liian helpolla. Se voisi olla yksi syy niiden olemassaololle. Muut syyt ovat ne että linnut, sammakot, liskot ja kalat syövät hyttysiä. Terveyskirjasto tarjoaa hyvin tietoa useista eri taudeista. Jos mietit jonkun kirjan hankkimista niin parhaita voisivatkin olla lääkärikirjat, matkakirjat, luontokirjat ja tietokirjat.

How to avoid mosquitoes while traveling? I like to read many kind of travel tips and now here is a few more. Should you think about not going to places where is malaria risk? not, but read facts before going. Check malaria map. High malaria risk is in Congo, Eritrea. Risk varies from region to region. If needed you can pack preventive malaria tablets example if you go to safari in Africa. If you have lemon bracelets, lemon cream or something similar it could help little bit, or then not. Victoria's secret perfume is tested to be working also as mosquito repellent. Why? could it be because this perfume has much of grapefruit notes, perhaps so try strong grape scents. Grape scents repel. Mainly mosquitoes has similar diseases in many tropical countries but also more. What purpose mosquitoes serve? I wonder sometime are mosquitoes in this world for making people to think life is not easy. I don't know but just thought about it. But one real purpose is that fish, lizards, frogs and birds eat mosquitoes.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.