keskiviikko 8. maaliskuuta 2017

Aurinkolasitarjouksia ja paljon syitä miksi auringolta kannattaa suojautua

Kuva.
Monet suuntaavat lomille etelään, mutta aurinkorasvat, aurinkolasit ja auringolta suojautuminen kannattaa. Aion kirjoittaa kokemuksia ja faktaa asiaan liittyen. Aurinkolaseista on käytävä ilmi onko UV suoja. Polarisoidut aurinkolasit ovat tehokkaimmat. Peililasit rajoittavat myös UV säteiden osumista. UVB säteet ovat vaarallisia, mutta eivät mene lasin läpi, Uva pääsee lasin läpi. UV säteet pääsevät jopa pilvien läpi, joten kevyt pilvinen sää ei sekään ole takuu siitä ettei UV säteitä tulisi iholle/silmiin. UV säteet ovat voimakkaimmillaan klo 10-14 tai 16 asti. Mitä lähemmäs päiväntasaajaa matkustat sen enemmän altistut UV säteille, mutta myös aurinkoisella säällä muissa kohteissa, kuten myös merellä, vuorilla, jopa hangilla. UV indexia voi katsoa myös nettisääkartasta.



Miksi auringolta olisi pakko suojautua? esimerkiksi Australiassa joka kolmas saa melanooman eli joka päivä 30 ihmistä, se on aikamoinen määrä. Myös Euroopassa on alkanut olla runsaasti klinikoita, joissa leikataan auringosta tulevia ihosyöpiä. Myös muissa aurinkoisissa paikoissa melanooma (ja muut ihosyövät) lisääntyvät. Ihosyöpä voi tulla kenelle tahansa iästä tai ihotyypistä piittaamatta, mutta vaalea ihoiset ja vaaleasilmäiset ovat erityisen korkeassa riskissä. Aivan liian usein tiedotetaan että ikä vaikuttaisi, vaikka asia ei ole yksistään niin, syöpä ja muutkaan sairaudet eivät katso ikää. Minulla on vaaleansiniset silmät ja tiedän että vaikka pidän auringonvalosta valo myös häikäisee ja sillä tavoin häiritsee joskus. Miten kiva olisikaan vaan mennä ovesta ulos, mutta täytyy muistaa voidella itsensä ensin usealla kerroksella aurinkorasvaa ja tehokkaat aurinkolasit. D vitamiini on todella tarpeellista ja se piristää väsynyttä oloa, mutta sitäkin voi saada liikaa. Aurinkolasitkin pitäisi aina muistaa olla ja mielellään tehokkaaat. Halpalaseissa linssi on puristettua muovia ja UV suojaa ei välttämättä aina ole laseista riippuen. Nekin ovat kuitenkin paremmat kuin se ettei käytä mitään aurinkolaseja.  Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä.

Viime kesänä Välimeren kohteissa muistin aurinkorasvat ja aika usein aurinkolasit. Loppukesästä etenkin käytin aina aurinkolaseja kirkkaalla säällä. Voitelin etenkin kädet, koska niissä on pieniä luomia. En palanut. Etenkin suurista luomista saa huolestua ja ne voi poistattaa. Mielestäni terveys on asia josta kannattaa aina maksaa! vaarallisia, vähitellen kasvavia luomia voi tulla mihin tahansa ja myös kasvot, jalat, silmät, silmäluomet, otsa, nilkat ja päänahka altistuvat auringolle. Aina ei pysty suojautumaan tarpeeksi hyvin, mutta pitää yrittää. Sain auringosta pieniä oireita viime kesänä ja myös kerran auringonpistoksen kun kävelin koko keskipäivän vuorella Välimerellä, joten tämä on yksi syy miksi asiasta kirjoitan. Tässä asiassa ikä ei merkkaa ja kuka vaan voi sairastua jos unohtaa auringolta suojautumisen. Aina ei ole edes kyse unohtamisesta vaan siitä jos ei suojaudu tarpeeksi tehokkaasti.

Kaikkea tietoa ei aina ole niin selkeästi esillä kuin pitäisi olla ja minähän en siis edes muistanut/tiennyt että aurinko voi vaikuttaa suuresti myös silmiin ja silmäluomiin. Olin luullut että suojauduin todella hyvin auringolta löträämällä aurinkorasvaa aina ulos mennessä ja uudestaan ja pitämällä jonkinlaisia aurinkolaseja ulkona kävellessä. Se ei kumminkaan riittänyt vaikka luulin. Jälkeenpäin luin että aurinkovoide jota käytin ei testien mukaan edes täytä aurinkosuojakerrointestiä. Eikö sellaisia aurinkovoiteita voisi poistaa kauppojen hyllyiltä. Uimarannoilla en ole viettänyt aikaa vuosiin, uin viime keväällä vain laivan sisäaltaassa kerran pari. Auringon säteilystä voi myös sairastua ilman ettei viettäisi kaikkia lomapäiviä altaalla/rannalla. Sairastuminen ei katso ikää, sillä myös nuoret voivat saada melanooman, kasvaimia, luomia tai muuta auringon säteilystä. Luulen ettei iällä ole mitään tekemistä sen kanssa sairastuuko auringon säitelystä. Sekin riittää että viettää aikaa kirkkaassa auringonvalossa päivällä, ei siis tarvitse edes olla rannalla. En yleensä pala auringossa ja sekään ei tarkoita etteikö voisi sairastua, jos ei pala.

Melanooma ei kuitenkaan ole ainoa auringosta saatava ihosyöpämuoto, sillä on paljon muitakin ihokasvaimia joihin aurinko saattaa vaikuttaa: tyvisolusyöpää ilmestyy eniten auringolle alistuneille alueille, tieto terveyskirjastosta. Voi ilmestyä myös pienempiä ei niin vaarallisia kasvaimia jotka tulee poistaa. Kasvaimet voivat olla monenlaisia, voi olla punaisia, mustia tai ihonvärisiä kasvaimia joita ei aina heti huomaa sillä ne voivat ilmestyä vaikka päänahkaan, selkään, korvan taa, jalkaan, nilkkaan tai silmäluomeen. 10-12 luomea tai sitä enemmän luomia altistaa vielä enemmän melanoomalle, joten laske aina välillä luomien määrä ja katso selkäkin peilin avulla. Auringosta saattaa tulla myös silmiin/kasvoihin ja silmäluomiin patteja/kasvaimia, jotka täytyy lopulta poistattaa jos eivät katoa itsestään. Moni ei ehkä asiaa edes ajattele tai huomaa, sillä olen nähnyt joka vuosi eri matkakohteissa ihmisiä joilla on suuria luomia usein selässä. Jos luomia tulee selkään jos on vaikkapa rannalla ilman paitaa/bikineissä niin myös selkä tulisi aina välillä tarkistaa peilillä näkyykö luomia. Kokovartalopeili on hyödyllinen. Aurinko vaikuttaa suuresti luomiin oli pieniä tai suuria ja itse aina löträilen niihin aurinkorasvaa joten ne ei ole kasvaneet. Ikä ei yksistään vaikuta, sillä esim. Australiassa ihosyövät lisääntyvät myös nuorilla, jotka viihtyvät aurinkoisella säällä ulkona ja rannoilla. On silti ymmärrettävää että ihmiset haluavat lomailla, D vitamiinia ja rantapäiviäkin kaivataan. Rannalle ei kannata nukahtaa ja rannalla oloaikaansa voi rajoittaa vaikkapa lyhyempään aikaan eikä jäädä koko päiväksi. Englanniksi voi tehdä testin josta käy ilmi se oma ihotyyppi ja auringonsietokyky. Tosin testi on suuntaa antava, sillä sain kakkoskategorian vaikka kuitenkin rusketun käsistä.

Aurinko paistaa kirkkaimmin 10-14 tai 16 asti. 
 "Kun laseissa on CE-merkki, se todistaa uv-suojauksen toimivan, mutta sillä ei ole mitään tekemistä optiikan tai lasien yleisen laadun kanssa. Lähtökohtaisesti voi luottaa, että Suomessa myytävissä laseissa on uv-suojaus, ainakin suurimmassa osassa. Toiset muovit imevät uv-säteilyä paremmin kuin toiset. Toisaalta on parempi, että säteilyn tiellä on edes jotakin muovia. Ultraviolettisäteily saattaa aiheuttaa esimerkiksi lumisokeuden, jossa sarveiskalvon pinta reagoi säteilyyn tulehduksella. Esimerkiksi viiden ja 30 euron laseissa erot ovat pieniä, mutta kun hinta kipuaa yli sadan euron, erot ovat huomattavat. - Tieto. Eli jos ostaa vaikka ulkomailta halpa aurinkolasit pelkällä cat.3 merkillä se ei ehkä taida riittää todella tehokkaaseen auringon säteilyyn. En ennen tiennyt tätä.

Tykkään eniten vaaleista linsseistä. Instru ja Sungassesshop myyvät aurinkolaseja joissa on tarvittava suoja ja nyt on tarjouksia. Aurinkolasit saa tarvittaessa myös vahvuuksilla. Ray-Ban aurinkolasien luvataan torjuvan 99% UV säteilystä, joten niitä kannattaa harkita ei vaan merkin takia vaan tuon syyn takia. Ray-Banin sivulla on muuten virtual mirror jossa voi ensin kokeilla miltä erilaiset linssit näyttävät omalla kuvalla. Aurinko voi vaikuttaa myös hiusten kuntoon ja aurinko/vesi voi kuivattaa hiukset, joten hiuksillekin on monenlaisia UV suihkeita ja hoitoaineita. Minä käytän hiusöljyjä talvella ja kesällä. Aurinkorasvaksi kannattaa valita korkean suojaimen rasva, koska ne suojaavat tehokkaimmin. 50 suojakertoimen rasva ei ole liioittelua etelän lomalla, olen säästynyt palamiselta monta kertaa sen avulla. Aurinkorasvavinkit: Nivea. Matkavarusteen aurinkorasvat.  Uutisissa  on listattu myös aurinkorasvat jotka eivät läpäisseet suojakerrointestiä. Noniin, näistä yksi oli käytössäni viime kesänä.  Auringolta suojaavat UV asut lapsille. Tuolla matkavarustesivulla on muutakin hyödyllistä reissuille kuten retkisuihku, käsidesit, vedenpuhdistustabletteja, aurinkolaseja, lentosukat, hälyttimiä, kameroita yms. Rantapallon aurinkolasien valintaopas. Aurinkolasit kannattaa kuitenkin ottaa pois tietä ylittäessä, koska tummat lasit usein peittää näkymää.

Turvallisia lomia, muistakaa aurinkorasvat ja lasit! jotka unohtuu niin helposti.
Kuvassa ja aurinkolasivinkit: Ray-BanSiniset leopardiaurinkolasitSiniset Puman aurinkolasit.  D&G kukka aurinkolasit.   Polarisoidut sinilinssiset aurinkolasit.  Panda aurinkolasit. Silmäasemalta löydät myös vaikkapa Marimekon aurinkolaseja. Vanhempia juttujani: pohdintaa sairastelusta reissussa.

About the protection from UV
 UV light can go right through clouds, so it doesn't matter if the sky is overcast. The sun's rays are strongest between 10 am and 2 pm. It's important to wear good sunglasses for protecting the eyes from UV rays and protecting eyes from melanoma and tumors. Also sun lotion is important but also sunglasses. When you buy sunglasses check if there is a mention about UV protection, cat.3 is not enough but this UV mention and CE must be. It doesn't matter if the person is young or old it's possible to get sick of UV. Even if won't spend all day long on the beach it's possible to get sick. When you wear sunglasses you will protect eyes but also the skin near eyes and eyelids. Before this I read wrong information such as if you wear any sunglasses it's enough and older people get sick but this is not true, anybody can get sick and age won't matter. I guess it has nothing to do with age. Ray-Ban polarized lenses blocks more than 99% of the reflected lights. Mirror-coated lenses limit the amount of light entering your eyes.While many UV 400 sunglasses are treated with various colors, not all colored lenses offer proper UV protection. It should clearly indicate in the product's listing that the item offers this protection. Check also Panda sunglasses Made of exo-friendly bamboo, water-proof coating

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.