tiistai 6. syyskuuta 2016

Tositarina purjeveneessä asuvasta naisesta

Kuva.

Ajattelin jakaa blogissani jutun naisesta, joka on asunut jo vuosikymmenen purjeveneessä: Tutkimusmatkailija-surffari Liz Clark lähti Santa Barbaran rannikolta purjeveneellään lokakuussa 2005 kohti tuntematonta surffausbreikkiä. Elääkseen kokonaan sinisen meren keskellä sopeutuen sääolosuhteisiin. Liz viettää suurimman osan ajastaan Polynesian vesillä. Suurin osa seikkailusta on tapahtunut yksin, mutta hänellä on nykyisin mukanaan myös kapteeni ja ärhäkkä seikkailullinen kissa Amelia. Liz on saanut vuoden seikkailija -palkinnon.

Haastattelu: "Kuinka olet nähnyt meren muutokset vuosikymmenen ajan?" 
"Näköalat ovat yhä maagisen siniset, mutta kalakannat ovat vähentyneet. Näen kelluvia roskia, saastuneita lahtia ja rantoja. Näkynyt pelottava määrä valkoisiksi menneitä koralleja viime aikoina meren lämpenemisen seurauksena. Olen myös huomannut että asioista tiedetään nyt paremmin ja ihmiset puhuvat merten puolesta yhä enemmän." 

"Oletko nähnyt villieläinten muuttuvan? mikä oli taianomaisin kohtaaminen villieläimen kanssa?" 
"Kun olin purjehtimassa näin laskun kalakannassa jolloin lopetin kalan syömisen alueella, jossa tunsin kalastuksen paineen. Minulla on ollut useita taianomaisia kohtaamisia villieläinten parissa. Mutta yksi delfiini atollilla tuli luokseni ja katsoi minua kun olin lähdössä purjehtimaan. Sammutin moottorin ja hyppäsin uimaan. Pelasimme ja uimme muutaman tunnin. En koskaan unohda kuinka delfiini pyysi minua uimaan hyppäämällä ja katsomalla minua silmiin kuin kutsuen uimaan."

"Purjehdus riippuu säästä, joten sinusta on tullut oman itsesi meteorologi. Oletko nähnyt mitään merkittäviä muutoksia säässä viime vuosikymmenen aikana?"
"Tyynellämerellä on merkittäviä muutoksia, mikä tekee purjehtimisesta haastavaa ja arvaamatonta. Sade, tuuli ja ilmanpaine noudattavat yhä vähemmän normaalia sääkaavaa. Tämä vuosi oli erittäin kuuma ja tuuleton El Ninon vaikutuksesta."

"Oletko sinä ja Amelia-kissasi vegaaneja? vai syöttekö kalaa ja muita meriruokia?"
"Olen ollut 99% vegaani kolme vuotta ja ajattelen sen olevan tärkein valinta terveydelleni ja tulevaisuuden maailmalle. En syö kalaa, ellen minä tai hyvä ystäväni kalasta, vain jos kalakantaa on runsaasti. Amelia-kissani syö kalaa."

"Harkitsetko koskaan takaisin kuivalle maalle muuttamista ja ns. normaalin elämäntyylin elämistä?"
"Kun minusta tuli vegaani aloin haluta kasvattaa itse omat vihannekset. Ajattelen haluavani joskus palan maata jossa kasvattaa omat ruuat. Mutta en kuvittele että eläisin koskaan normaalia elämää!"

"Miten suojaudut auringolta?"
"Yritän suojautua hyvin paidoilla ja hatuilla. Aurinkorasvojen kemikaalit ovat haitallisia koralleille. Mutta olen löytänyt kaikki vaatimukset täyttävän orgaanisen aurinkorasvan merkiltä Avasol, jossa ei ole nanohiukkasia. Tuote on myös todella hyvä iholleni."  Haastattelu löytyi alunperin täältä.

Muutama ajatus: purjehdus on mielenkiintoista ja voisin haluta kokeilla sitä. Uskon että jos en harrastaisi matkailua niin olisin ehkä jo kokeillut purjehtimista yms. En kumminkaan ajattele että haluaisin miksikään maailman ympäri purjehtijaksi, mutta ehkäpä (lähi)saarelta toiselle purjehdus onnistuisi minultakin. Aion ns. pistää ajatuksen korvan taa ja palata miettimään asiaa joskus kun on sen aika, jos on. Jos purjehtisin haluaisin purjehtia upeissa maisemissa ja Välimeri kelpaisi mainiosti. Liz kirjoittaa kirjaa ja Swell Voyage sivua. Kuva löytyi Pixabaysta.


Check article of Liz Clark here
It's interesting that's why I translated it in Finnish. Woman living on sail boat inspires me. I'm not a sailor but I think I would like to try sailing someday somewhere. Sail boat picture found from Pixabay