maanantai 26. syyskuuta 2016

Just Sail away and let the sea set you free
Laiva lipuu Kreikan saarten ohitse. Näkyy monenlaisia saaria, pieniä ja suuria, korkeita ja matalia. Kalkkikivivuoria ja vihreää. Turkoosi, toisinaan sininen Egeanmeri. Pilvinen iltapäivä aurinkoisen päivän jälkeen. Sellaista näin kevään risteilylläEgeanmeren pohja muodostuu mereen vajonneesta ylätasangosta, jonka vuorenhuiput muodostavat Egeanmeren saariston. Katselin maisemia laivan buffetista ja muualla. Saarissa on sekä turistikohteita että myös kalastajakyliä, joissa on aito tunnelma eikä tuhansia turistilaumoja. Tosin saaresta riippuen. Luulen että osa turisteista haluaa Kreikasta Santorinille, koska se on niin kuuluisa ja suosittu ja Ateenan nähtävyyksille. Turistit haluavat ja vaativat palveluja, joten turistit eivät kauan viihtyisi vaatimattomilla lähes autioilla saarilla, joiden ohi laiva lipui. Autiot saaret sopivat kumminkin kuvauskohteiksi ja myös vaeltajille. Santorinin ja Ateenan lisäksi on myös muita näkemisen arvoisia kohteita Kreikassakin. Tyhjiä saariakin on vielä ja historia on vahvasti läsnä Kreikassa nähtävyyksien ja perinteiden muodossa. Aina jotain jää jäljelle. Minä pidän myös siitä jos löydän kohteita, jotka eivät vielä ole googlen kartassa. Tänä vuonna sellaisiakin löytyi. 

Kreikasta on aikoinaan tullut runsaasti ihmisiä Italiaan ja Barissa puhutaan yhä murretta jota Kreikansaarten kalastajat ymmärtävät. Etelä-Italia oli aikanaan osa Suur-Kreikkaa. Ehkäpä tässä on syy miksi etelä-Italia on jotenkin myös tunnelmaltaan niin erilainen Pohjois-Italiaan verrattuna, Pohjois-Italiassahan on useita alueita jotka sen sijaan kuuluivat Itävallalle aikanaan. Kreikkalaisilla on erikoinen lautastanssi johon kuuluu lautasten rikkominen, sama perinnetanssi on myös Sisiliassa. Kreikan mytologiassa on erikoisia hahmoja ja tarinoita, joista ainakin osa näkyy myös Italiassa kuten medusa. Museoissa riittää antiikin nähtävää. Tarinoiden hahmoja voit nähdä Kreikan kauppojen patsaina ja museoissa. Myös Roomassa, Sisiliassa ja muualla Italiassa näkyy antiikin Kreikan vaikutukset suuresti taiteessa, pylväissä, patsaissa, ruuassa, ihmisissä, raunioissa, amfiteattereissa, kulttuurissa, arkkitehtuurissa yms. Kreikkalaiset ovat ystävällisiä ja arrogantteja ihmisiä en tällä reissulla tavannut maissa. Se oli hyvä kun sai tuntea olevansa tervetullut. Kaksi italialaista naista olivat niin innoissaan tutkimassa Ateenaa että he olivat yli tunnin myöhässä laivasta ja laiva odotti heitä! Tietysti jotkut kauppiaat saattavat olla ärsyttäviä Kreikassakin, mutta kaikkialla ei kumminkaan näkynyt sisäänheittäjiä. Kauppiaille riitti se ettei sanonut mitään jos joku tyrkytti, kun taas kanarian inglesissä koin niin että tyrkyttäminen vain yltyi vastasi tai ei. Aurinko paistoi usein kirkkaasti ja ilta oli pilvinen, nämä kuvat otin iltapäivällä/illalla laivasta jolloin oli jo pilvisempää. En tiedä saarten nimiä joiden ohi laiva lipui, tällä laivalla ei ollut sellaisia kuulutuksia. 

Muuta nähtävää Kreikassa: sitruunaluola Poros -saarella. Meteora, Nekromanteion Acheron jossa on Haadeksen alamaailma eli raunioita ja labyrintteja, Edessa jossa on vesiputouksia ja puutarhoja. Lukemattomia upeita saaria. Mamma Mia elokuvan Skopelos, kirjailijan Leros, palmukatujen ja bileiden Kos. Kapteeni Corellin mandoliini elokuvan Kefalonia, kukkien täyteinen Korfu, kuuluisa Santorini. Kreikan suurin saari Kreeta, postikorttimainen Mykonos, kalkkikivikallioista ja kilpikonnista kuuluisa Zakynthos. Oliivi ja pinjapuumetsien Samos, kreikkalaisten ja turkkilaisten asuttama Kypros, Lesvos, Milos, Chora, Paros, Naxos. Sekä runsaasti muuta. Uutta nähtävää olisi myös ikivanha maailman ensimmäinen sääasema, tuulitorni joka on korjattu ja avattu tänä vuonna lisätietoa. Sijaitsee Akropoliskukkulalla. Kreikassa on niin paljon nähtävää etten usko että vain yksi Välimeren risteily riittäisi minulle, joskus aion vielä heittää itseni uudestaan Kreikkaan. Ps. oletko jo kuullut tästä? Finnar avaa ensi kesänä uusia reittejä San Franciscoon ja Alicanteen. Jos Kreikka kiinnostaa katso myös nämä: Kreikan kissoja.  Kreikansaaria.  Korfu.  Lisää Kreikka juttujani ja kuvia. Tjäreborg Kreikan matkoja. Lisätietoa eri kohteista Kreikassa: visit Greece.  Greeka.  Which Greek Island.
Aegean sea views taken on board
Spring I was on cruise from Italy to Greece and Croatia. 
I saw many kind of Greek islands while passing by but visited just 2 islands and Athens. Cloudy evening after the sunny day. I think these islands are amazing. There is tourist destinations but also less known islands without thousands tourists. Fishing villages still. I think that most tourists who goes to Greece they visit Athens sightseeing and Santorini. Many kind of places to see: go hiking and see Meteora. Tower of Winds, world's first weather station on Acropolis Hill restored and re-opened for public this year. Mykonos, seems like a little Santorini and also celebrities love the island. Poros with lemon cave. Nekromanteion Acheron has Hades underworld. Mamma Mia movie filmed in Skopelos island. Captain Corelli movie filmed in Kefalonia. Corfu with beautiful flowers. Palm streets and parties in Kos island. Zakynthos famous from it's postcard views and turtles. Biggest island Crete. Edessa a destination with waterfalls and gardens. Samos, island with forests. Cyprus has Greek and Turkish residents. Leros. Lesvos. Milos. Chora. Paros. Naxos. There is also more to see. I recommend cruise or round trip to Greece for seeing more. I saw also many empty or almost empty islands when I was on cruise passing by. Many tourists want services so they won't find all kind of empty islands but those could be good destinations for photographers and hikers also. People were friendly and it was nice to visit the place I felt welcome.

Check also these if you like Greece:
More about my travel to Greece.  Visit Greece.  Greeka.  Which Greek Island.  Corfu.  Best Greek islands.  Greek cats.  Magna Graecia.
Iltamaisema Ateenan läheltä:
Ei kommentteja: