maanantai 28. maaliskuuta 2016

Loma-asunto kokemuksia


Inspiroiduin Kotona kaikkialla blogin jutusta jossa hän listasi airbnb kokemuksia. Niin tässä tulee nyt myös minun kokemuksiani loma-asunnoista ulkomailla ja syitä miksi viihdyn mielummin hotelleissa. Aluksi kumminkin pohdintaa Euroopan nykyisestä tilanteesta ja Brysselistä. Olen ollut viikon loma-asunnossa myös Brysselissä vuosia sitten. Tulin muistaakseni junilla Ranskasta Belgiaan. Asunto oli siisti, mutta asuntoon tulivat autojen pakokaasujen hajut ulkoa. Brysseli muistutti arkkitehtuuriltaan paljon Ranskaa, ajattelin. Viime kesänä olin Wienissä ja minulla oli yhdessä majoituksessa hetken parvekenäköala Tonavalle, sen jälkeen oli näköala pakolaiskeskukseen joka avattiin urheiluhalliin. Vein lapsille karkkia, enkä osannut kuvitella minkälaisia vaikeuksia Eurooppa tulisi näkemään. Wienissä aivan aluksi löysin melko kaamean majoituksen, joka oli siis listattu myös luotettavana pitämääni bookingcomiin ja useille muille sivuille. Majoitus oli yksityisen miehen tarjoama loma-asunto. En kumminkaan uskaltanut luottaa ja sovin maksusta vasta paikan päällä. Paikan päällä selvisikin että mies käytti väärää nimeä, hän oli keksinyt nimensä yhden kadun mukaan. Hänen asuntonsa olikin vanhassa baarissa/kellarissa, jossa ei ollut keittiötä. Keittiönä toimi sellainen johdollinen hidas hellanlevy ja astioiden pesualtaana vessa. En valittanut hänelle, mutta arvatenkin en maksanut kolmea päivää enempää. Omistaja rupesi todella ärtyneeksi koska en maksanut enempää ja hän ilmoitti ettei hän aio olla enää mukava minulle. Niin siis missä vaiheessa hän oli edes ollut mukava, se ei selvinnyt. Pakkasin laukut, maksoin ja lähdin läävästä mitään ilmoittamatta kolmen päivän jälkeen. Myöhemmin huomasin että joku toinen oli varannut saman majoituksen jouluksi, vaikka majoituksessa ei ollut edes lämmitystä. Yleensä Wienissä on taloissa lämmitys, mutta ei jossain kellarissa.

Muihin lomamajoituksiin liittyen kokemus vuosien takaa: kaksikerroksinen talo, kasveja pihassa ja merikin on jonkun matkan päässä. Ajattelen ihanaksi paikaksi. Talon omistaa vanhempi pariskunta, joiden ajattelen heti olevan ystävällisiä. Vastassa on ystävällinen mies ja hänen vaimonsa, noh niin, vaimo joka ei oikein tiedä miten pitäisi olla koska hän ei pidä minusta. Hän on koristanut talonsa aasialaisilla kuvilla. Aistin heti ettei hän pidä minusta. Yhdessä vaiheessa meni sähköt siksi kun samaan aikaan ei saa pestä pyykkiä ja pitää uunia päällä. En tiennyt sitä etukäteen. Ilmeisesti pienestä sähkösopimuksesta johtuva haitta, ei tuon nyt pitäisi muuten sähköjä kaataa. Pesin pyykkiä vain kerran ja omistajanainen tuli usein tarkistamaan ettei vaan pesukone ole päällä.Yritin pyytää vielä yhtä lisäyötä ennen pääsiäistä vuosia sitten, mutta naisomistaja ilmoitti ettei ole tilaa, vaikka talossa oli useita huoneita tyhjinä. Olisin siis maksanut lisää ja mielestäni tehnyt kivasti, koska hänellä ei muita asiakkaita edes ollut. Sen jälkeen olin sitten pääsiäisen syömättä, tai no elin sen päivän suklaalevyllä ja yhdellä pitsapalalla jonka onnistuin metsästämään yhdestä ainoasta auki olleesta kahvilasta. Mielipiteeni? siitä että majoitus oli yläkerrassa ilman hissiä olisi voinut edes mainita etukäteen, se ärsytti. Omistajanaisen käytös kummastutti. Kaikesta huolimatta vaikka nainen ei pitänyt minusta niin vuokraajamies oli mukava ja tarjosi ilmaisen autokyydin ja siltä osin ei jäänyt valitettavaa. Silti tässä on yksi syy miksi pidän hotelleista verrattuna tähän. Hotelleissa yleensä aina mainitaan mitä niihin kuuluu että kuuluuko esim. netti, hissi ja lämmitys. Liian usein yksityiset jättävät tai unohtavat mainita näistä asioista. Joskus se sai minut ajattelemaan että pyydänkö tosiaan liikaa. Lämmitystä en tosin tarvitse kesällä tai keväällä ja nettiä en aivan välttämättä tarvitse jos olen 5-7 päivän lomalla uudessa kohteessa tai kesälomalla. Myöskään keittiötä en tarvitse koko ajan ja pystyn olemaan pitkiäkin aikoja ilman keittiötä tarvittaessa. Mutta en ehkä kumminkaan halua pestä astioita vessassa jos luvataan oikea keittiö. Alempana lisää kokemuksiani, tämä ei ollut kauhein kokemus se löytyy alempaa.

I've been to many kind of holiday accommodations but nowadays I still prefer hotels too. You may ask but why? let me explain, here is some of my experiences. I've also rented one holiday apartment in Brussels years ago. I was just a week there and I think architecture in Brussels remind me of France. Year ago I was in Vienna and rented there few accommodations and once I had view to the Danube river. Yes it was a beautiful view. Then I had view to the refugee camp. A lot of refugees arrived to Europe last summer. I saw a lot of families also. I decided to bring sweets for their children. I had no idea about this year's safety issues in Europe. Anyway, before that last summer I found my first summer holiday accommodation in Vienna. It was Holiday apartment on bookingcom and also on other pages. Things turned to be a little bit weird. The apartment had no kitchen as I thought there would be real kitchen. The apartment was located in old cellar I think so. I didn't want to stay there longer and I was there just 3 days and left. The owner of the apartment didn't seemed happy about my decision. I felt more safety to just leave and I told that I gone after I left. Yes it was like I run out with the bags.

About other holiday accommodations:  once I found pretty nice accommodation from private elderly people. I expect them to be nice and kind. I was almost right, the man was kind at least. The woman seemed nice first but a little bit arrogant to me. She had her house full of pictures and paintings of other ethnic people. I could sense that she didn't like me not at all. They also didn't mention that the flat is upside without elevator. I thought something else I thought there is elevator. I think it is good to mention if the accommodation has no elevator or if it has elevator. That's one reason why I like hotels because those are often very clear they mention what they have. I think private landlords and holiday accommodation owners often forget to mention if they offer free fast wifi, elevator and heating. They should mention honestly if they got these or if they got not. Sometimes it made me think like am I asking too much for. I don't need example kitchen all the time but if somebody promise accommodation with kitchen then there should be kitchen. If I have to I can spend time also without kitchen at least some time. I need heating at winter but ofcourse not at spring or summer.

Toinen kokemus eri loma-asunnosta. Talo näyttää jälleen kivalta koska sieltä on merinäköala, jota tosin pilaa traktori joka myllää kauniin rannan mudalle. Se siitä unelmamaisemasta, ranta täytetään putkilla ja mudalla. Asunto on koristeltu kauniisti meriaiheilla ja kalakuvioilla ainakin minun makuun se on. Omistajanaisen kanssa puhun samaa kieltä, hän huomauttaa ja tarttuu heti yhteen sanaan jota en lausu täydellisesti. Hän pitää ainakin 10 min. pituisen saarnan siitä miten se sana tulee oikeasti lausua, vaikka muut lausumani sanat ovat oikein. Sitten hän kertoo että hänen asuntonsa on myynnissä ja pitää suuren mainospuheen minulle. Talo on erityisen kylmä ja ei ole lupaa pitää ilmalämpöpumppulämmitystä päällä koska sähkö maksaa. Omistaja haluaa maksattaa minulla sähkölaskunsa, johon en voi kokonaan suostua. Ymmärrän kyllä asian tältä osalta, koska kaikkialla sähkö ei ole halpaa, mutta hän ei ollut maininnut etukäteen että lomavuokraaja maksaa laskut. En edes tiennyt että talvet voivat olla niin kylmiä etelässä että lämmitystä tarvitsee, mutta jäinen tuuli tulee helposti sisään yksilasisista ikkunoista. Tämän jälkeen siirryin merenrantahotelliin joka oli oikein hyvä. Miksi: hotellista on kauniit näköalat (ei pilatulle) rannalle toiseen päähän, huoneessa on jonkinlainen lämmitys eikä tarvitse maksaa lämmityksestä erikseen, netti toimii, työntekijät ovat mukavia. Kävelymatka rantakadulle josta voin ostaa ruokaa ravintolasta tai kebabravintolasta falafeliä. Alempana se kaikkein oudoin kokemukseni negatiivisesta lomavuokranantajasta.

Also one accommodation from private renter and this time with sea view. The sea views is beautiful and the flat well decorated at least to my taste. Landlord expect me to speak her language perfectly, I'm not professional so I couldn't but tried. She told me she is going to sell her apartment and she was speaking like advertiser to me. The house was very cold at winter season without heating or exactly with heating but no permission to put heating on because of the expensive bills. From this part I can understand that electricity is not cheap everywhere but she didn't mention that the holiday renter will pay the bills. It's is good to mention before that renters must pay all the bills otherwise travelers can't know it. After this I found a hotel with sea view in the same place but other side of the coast. There I had wifi, beautiful sea view, heating without diverse payment of the heating and friendly staff. I'm sure there must be also good Holiday accommodations and I've found also good ones so these are just few experiences. I just wish people to be more clear.

Yksi hyvin outo kokemus vuosien takaa saksalaisesta pikkukylämaisesta pikkukaupungista. Omistaja on hyvin usein yhteydessä ja tarjoaa majoitustaan. Hän on hyvin innokas, positiivisen ja mukavan oloinen mikä suorastaan yllättää minut. Omistaja lähettää matkakuviaan. Suostun. Saavun ja hän tulee autolla vastaan. Hänellä on lähes vihainen ilme. Huomaan että hän luuli odottaneensa jotain toista, tai on muuten vain huonolla tuulella. Hän ei selvästikään ole kotoisin kylästä koska hän haukkuu koko paikkaa tylsäksi. Sisätiloissa hän alkaa kovasti vouhottaa ja tuo peräti 20 pyyhettä, kyllä muutama olisi riittänyt vaikka sitä en sano. Luvattua toimivaa nettiä hänellä ei ole ja siltä osin tunnen oloni huijatuksi. Hän huijaa että hän joutuu maksamaan netistä 30e per päivä. Tarkistan netin oikean hinnan ja tiedän varmasti ettei netti maksa sen verran. Hän näyttää ruokakaupan ja ilmoittaa että ruuat saa sitten jättää hänelle, siis tuosta noin vaan ilmaiseksi. Hänellä on asunto täynnä liimattuja sääntölappuja. Hän haluaa tulla kylään joka päivä, aivan joka päivä. En koe saavani olla rauhassa ja introverttina tekisi vain mieli mennä toiseen huoneeseen oleilemaan. Hän myös tuo mukanaan erilaisia papereita vaatien allekirjoituksia, hän haluaa että lomavuokraajat ottavat aina vastuun hänen asunnostaan ja vaatii nähdä passin jälestäpäin. Käytös tuntuu todella oudolta tuolta osin. Löydän itse alueelta edullisen kahvila-leipomon josta saa edullisia leipiä yms. iltaisin. Näistä edullisista liikkeistä hän ei mainitse. Omistaja rupeaa erityisen ilkeäksi ja nimittelee. Omistaja mainitsee vain maksullisista nähtävyyksistä joihin tarvitaan auto, jota minulla ei ole vaikka hän tietää sen. Omistaja on juuri haukkunut ulkomaalaiset epämääräisiksi ja ilmoittaa että hänen asuntonsa on kesken kaiken varattu toisille. Se ei tosin minua haittaa, sillä lähdin oikein mielelläni pois. Saksasta löytyy myös kokemus yhdestä lomavuokraajasta, joka jätti minut ulos jouluna eikä ollut tavoitettavissa. Tosin löytyy myös kokemus ainakin yhdestä hyvästä majoituksesta Saksassa myöskin, jossa omistaja oli ok eikä ilmestynyt joka päivä ovelle. Oikeastaan hän pyysi naapuriaan tuomaan avaimet eikä muutenkaan käyttäytynyt noin.

Tästä tuskin tarvitsee enää edes mainita mutta Nizzan lomamajoitus oli kaamea koska: luvattuja sänkyjä ei ollut, piti nukkua jäisellä lattialla viikko. Silloin kun maksaa täyden hinnan pitää kuulua kaikki ne mistä maksaa ja kaikki se mitä luvataan ilmoituksessa. Lämmitystä ei ollut ja sisällä oli enintään +5C yöllä, tai sitäkin kylmempi. Kylpyhuone oli sen verran ahdas että siellä oli vaikea jopa kääntyä törmäämättä seiniin. Talo oli erityisen vanha ja huonokuntoinen, tällä tarkoitan sitä että sisäilma oli erittäin huono talossa ja hometta, siellä sairastui helposti. Vanha talo voi olla myös hyvä jos se pidetään kunnossa. Tosin jos ei kärsi sisäilman epäpuhtauksista tai homeesta niin silloin ei ehkä sairastu. Huomioon ottaen myös meri-Alpit jotka tuovat jäistä tuulta Rivieralle talvella. Keittiö olikin vain pieni epäsiisti nurkka, vaikka mainostettiin oikeaa keittiötä kaikilla mukavuuksilla. Ruokapöytänä ja tuoleina toimivat vanhat risat muoviset parveketuolit jotka hajoilivat. Ei varmaan yllätys että koko majoitus otettiin pois homelidays -majoituspalvelun sivulta. Omistaja saapui asuntoon etuajassa ja alkoi samantien kokkaamaan itselleen, joka myös kummastutti minua. Ranskastakin minulta löytyy parempia kokemuksia hotelleista. Olen löytänyt hyvän hotellin esim. Mentonista ja siinä viihdyin. Loma-asuntoja ei oikeastaan koske yhtään mitkään säännöt, se on tullut näiden kokemusten jälkeen opittua. Toivoisin vain että lomavuokranantajat olisivat selkeämpiä. Mutta hyviäkin lomamajoituksia varmasti löytyy ja on minulla kokemuksia myös hyvistä, vaikka suuri osa on ollut tätä luokkaa. Olen myös huomannut että se on kai aivan yleistä että jotkut vuokraavat esim. kirkon huonetta lomamajoituksena/asuntona, venettä hotellina ja lähes mitä tahansa löytyy.