sunnuntai 29. maaliskuuta 2015

Matkahaaste

Kuva.

Miten matkustaminen on muuttanut elämäsi?
monellakin tavoin. En halua enää liikaa tavaraa nurkkiin ja aina voi oppia uutta tietoa eri kulttuureista ja historiasta. On hienoa nähdä myös maisemia ja asioita joihin ei Suomessa törmää. Olen oppinut että voi nähdä kolibrin tai jonkin muun eläimen jossain paikassa, jossa ei odottanut näkevänsä koskaan mitään, sen muistaa sitten aina. Matkustaminen opettaa kunnioittamaan luontoa, vaikka Suomessa ei ole tulivuoria tai muitakaan vuoria niin maailmalta löytyy vaikka mitä ja silloin huomaa että maailma on paljon suurempi ja monipuolisempi, mitä ehkä ajattelikaan. Matkustaminen voi opettaa myös ymmärtämään sitä miten tärkeä luonto on. Jos on aina vain yhdessä ja samassa paikassa eikä matkustele, ei välttämättä ymmärrä että se on oikeasti jopa harvinaista tietyissä maailman kolkissa että on metsiä jäljellä. Puhdas kristallinkirkas merikään ei ole enää itsestäänselvä asia. Matkailu opettaa ettei tarvitse majoittua kalliisti eikä käydä päivittäin kalliissa ravintoloissa, vaan voi tehdä matkustelusta loman päätarkoituksen, aivan kaiken ei aina tarvitse olla luksusta. Matkustamalla olen oppinut myös sen että voi itse olla onnellinen ja pysytellä omissa oloissa ja matkustaa ja muistaa vain ne jotka välittävät ja unohtaa ne jotka eivät välitä.

Läheskään kaikissa maailman kaupungeissa ei luontoa arvosteta, vaikka pitäisi. Sekä ihmiset että eläimet voivat usein paremmin kun on edes vähän luontoa ympärillä. Jos vierailee trooppisessa paikassa alkaa ymmärtämään miksi linnut lentävät joka vuosi ikivihreään etelään, tai jos vierailee kylmän ilmaston maassa näkee kimmeltävän lumen kauneuden. Tai kuinka hienoa on nähdä kerran korkeat dyynit joiden takana on ranta ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. Matkailu opettaa myös sen että on hyvä olla vaatimaton, eikä liikoja vaativa. Suurella läjällä tavaraa ja rahalla voi ostaa kokemuksia, mutta ei voi ostaa vaikkapa ikuista kesäsäätä ja kimmeltävää merta jotka vain ovat silloin kun ovat. Aurinkoisen loman voi viettää missä tahansa jos käy tuuri. Matkustamalla näkee kaikenlaisia ihmisiä kaikenlaisissa elämäntilanteissa. Oppii myös sen että ihmiset ovat ulkomailla kiitollisia pienistäkin asioista, kun jättää annoksen ruokaa tai tavaraa kodittomalle hän kiittää ja hymyilee iloisena, vaikka onkin koditon. Kun matkustaa on vaikea enää ymmärtää Suomessa valitusta esimerkiksi palkoista kun näkee ulkomailla kodittomia kaduilla, jotka eivät kaiken aikaa valita vaikka heillä olisi se suurin syy siihen. Kaikissa yhteiskunnissa asiat eivät ole niin hyvin kuin Suomessa ja siksi pitää osata arvostaa sitä mitä jo on koska aina voi olla myös vähemmän. Olen tämän oppinut monellakin tavalla. On avarakatseista matkustaa ja tutustua myös muihin kulttuureihin toisia kunnioittaen, aina voi oppia uutta meni minne meni. Kaukaiset kulttuurit ja ihmiset eivät vain ole jotain jossain kaukana, he ovat osa kaikkea kuten muutkin, osa kulttuuria, historiaa, tulevaa jne. Maailma on todellakin tutustumisen arvoinen, tosin toki on myös paikkoja joissa vierailuun kerta riittää. Jokaisella on erilainen näkökulma tai matkakokemus tietyissä kohteissa ja niin saakin olla, itse aion jatkossakin kertoa rehellisesti omista kokemuksista. Se että matkustaa, kuvaa ja bloggaa ei kumminkaan tarkoita että jokainen loma olisi ollut vain täydellinen unelmaloma. Kivoista asioista on vaan ollut parempi kirjoittaa ja siksi kirjoitan niistä mieluiten.

How travel has changed your life?
Many ways. I learned new languages and learned new things from other cultures and history. I don't want to have too much stuff and everytime is possible to learn something new. Many countries and cultures has similar things I notice it often in Europe. I learned I don't need most expensive hotel and I don't need to go to restaurants when I travel I focus on seeing new places and cultures. I learned it's possible to see wild life even in the city where you thought you will never see anything like colibri bird, happened once in Gran Canary island. Travelling teach to respect nature and earth. Even if in your country is not any mountain or volcanoes when you travel you can see anything and notice earth is bigger and more diverse than you may ever thought. Trees are not really everywhere not in every city but should be I think and sea water is not crystal clear everywhere, these things you can learn and see around. If visit some tropical place you will understand why birds fly south for the winter. If you visit some colder place you will see beautiful snow like little diamonds. It's difficult to explain but it's amazing and incredible feeling to notice and understand some things you thought were just ordinary. Travelling teach you that with a lot of money and stuff you can't buy example summer weather or shining sea, these things just are and if you have luck you can enjoy the sun anywhere but it's not always possible. You also learn that people are thankful from little things, example if you leave some food to homeless people they will smile to you. When you travel you will see all kind of people and all kind of situations and learn. It's good thing to travel and learn things from new cultures. Foreigners are not just some people far away, they are part of the world,  as everybody. World is definitely worth a visit and I hope you get a chance! it may even sound sad but while traveling I've also learned to forget people who already forgot me and remember those who didn't forget me.

Mistä matkakohteesta haaveilit lapsena?
lapsena unelmieni matkakohde oli Egyptin Kairo, koska historia ja nähtävyydet kiinnostivat kovasti. Luin useita Egyptiin liittyviä kirjoja ja halusin nähdä kaikki nähtävyydet samalla kertaa, kokea sen erikoisen historiallisen tunnelman. Sen lisäksi myös Islanti koska siellä on eläimiä ja huikeat maisemat. Islannissa on monenlaisia luonnonilmiöitä ja ilmasto on karu, mutta jotenkin aina silti ihmiset ja eläimet ovat aina pärjänneet siellä kaikesta huolimatta. Lapsena ajattelin että se oli varsin erikoista ja se teki suuren vaikutuksen. Saari jossa jääkylmä tuuli puhaltaa ja tulivuori purkautuu. Yhdessä vaiheessa lapsena näin kesäleirillä yhden islanninhevosen joka ei koskaan potkinut, purrut eikä astunut kavioilla varpaille kuten usein muut hevoset tekivät vahingossakin. Tallilla oli pian kolme sen rotuista hevosta ja ne olivat kaikki kilttiäkin kiltimpiä, niistä ei vaan voinut olla pitämättä. Minua kiinnosti myös lapsena pääsy johonkin viidakkoon tai Amazonille, sellaiseen vihreään paikka joka olisi täynnä palmuja, papukaijoja ja eläimiä villeinä ja vapaina. Halusin nähdä ne satukirjojen maisemat ja ihmeellistäkin ihmeellisemmät eläimet. Sen idean keksin luontodokumenteista joita katselin usein ja kirjoista. Halusin nähdä myös satukirjamaisia keskiaikaisia linnoja ja niitä olenkin jo nähnyt Euroopassa. Lapsena myös luulin etten koskaan oikeasti matkustaisi yhtään mihinkään, ajattelin etten pääsisi tai uskaltaisi.

Your dream travel destination when you were a child?
I dreamed about Egypt because it seemed place full of incredible historical stories and unique sight seeings in Cairo and around. Especially I wanted to see Sphinx and pyramids. Also I dreamed of Iceland because there is animals and amazing landscapes and nature wonders. It still seems very special place. And I wanted to visit some jungle or Amazon rainforest full of palm trees, animals and parrots wild and free. And when I was a child I thought I would never have a chance to travel and I thought I would not be brave enough to travel.


Mikä on kaunein ranta, jonka olet ikinä nähnyt?
liian vaikea nimetä vain yhtä koska niitä on paljon. Lukuisat Välimeren rannat kuten esimerkiksi Italian rannat ja Ranskan myös. Kanarialla näkyi myös upea turkoosinsininen Play de Amadores jota ihailin bussin ikkunasta. Kauniita rantoja riittää useissa maissa ja kristallinkirkas merivesi on puhdasta. Upeita rantoja on sekä kaukana että lähellä. Yhtä kauniita merimaisemia kuin Karibialla voi ihailla lähelläkin Etelä-Euroopassa esimerkiksi Kreikassa, Ranskan Rivieralla ja Italiassa ym. Uskon että vielä on paljon upeita rantoja näkemättä..

Most beautiful beach you have ever seen? and where is it?
many beaches in Mediterranean example in Italy and French Riviera sand beaches. Also one very beautiful beach in Gran Canary island it is called Playa de Amadores. Caribbean must be very beautiful but you can find almost similar sea views also in South Europe.

Mikä oli ensimmäinen ulkomaanmatkasi?
Ruotsi, Tallinna ja eka lentomatka oli Sisilianmatka joskus 2006.

First travel destination?
Sweden, Estonia and then first flight to Sicily 2006.

Onko olemassa paikkaa, johon et halua matkustaa?
kaikki ne maat joissa on sota juuri sillä hetkellä käynnissä, tuntisi oloni aika hölmöksi jos lomailisin sodan keskellä ja se ei tuntuisi oikealta teolta. Jos joku sellaiseen pystyy niin mikäs siinä, itse en vaan haluaisi/pystyisi. On myös muutama kohde joihin en välttämättä haluaisi matkustaa toista kertaa, mutta suurimpaan osaan lähtisin toistekin.

Some place where you would not like to travel?
countries where is war right now, I would not enjoy spending holiday in middle of the war and it would not feel right thing to spend some holiday when people are suffering. If somebody can do that then it's possible but for me it would not be easy.

Onko sinulla pakkausrituaaleja?
on nykyään sellainen että katson aina mitä voisi jättää vielä pois että matkalaukku olisi kevyempi. Turhia tavaroita on tullut jätettyä reissatessakin kodittomille, kadulle ja avustusjärjestöjen kauppoihin. Pakkausrituaalini on se että tarkistan mitä voisi vielä jättää pois. Tämä on myös neuvoni muille, on turha maksaa vaikkapa shampoopulloista kertyvää suurta ylikilomaksua. Pelkästään purkit, laukut ja kengät painavat todella paljon matkalaukussa ja aiheuttavat helpostikin ylikilomaksuja. Kengät ovat hienoja mutta kuka edes tarvitsee ainakaan lyhyellä matkalla kymmeniä kenkiä. Puhumattakaan siitä että joidenkin lentokenttien vaa'at näyttävät enemmän kuin muut vaa'at. Aion pian koota pakkausvinkkejä.

Packing rituals?
yes one I will check if I could leave some stuff away so the luggage will be not so heavy. I try not to collect too much stuff and if I somehow I do that then I will give some stuff to homeless people or to charity shops etc. So it's my advice also. The frst thing I often notice is that shampoo bottles and shoes are heavy. 

Missä olet valmis säästämään matkailuun?
minulla ei ole omistusasuntoa eikä autoa. Ostin hyvälaatuisia mutta edullisia vaatteita halvalla ulkomailta, eikä minulla ole enää mitään merkkituotteita. Minun ei myöskään ole ns. pakko lentää, vaan voin käyttää myös muita usein halvempiakian matkustusvaihtoehtoja. Kamerassa olen myös säästänyt. En edes haluaisi kaikkea, vaan tykkään tehdä valintoja eikä minulla tarvitse olla kaikkea joten voisin kai kutsua itseäni sitten vaatimattomaksi, paitsi matkojen osalta koska haluan nähdä lisääkin. Mielestäni kenenkään ei ole mikään pakko noudattaa massan mukana kulkemista ja kulutushysteriaa jos ei halua, vaan voi tehdä myös omia valintoja. Menee jo ohi muta nykypäivänä naiset saavat onneksi valita miten haluavat elää eikä kaikkien tarvitse olla ja elää samalla tavalla niin kuin joskus keskiajalla. Haluan vain matkustaa, kuvata ja saada uusia muistoja. Tämän haasteen saavat tehdä muutkin bloggaajat.

Are you ready to save money for traveling abroad?
Yes I did. I don't have own apartment or car. I used to buy cheaper but good quality clothes in Italy. I often travel by trains etc. I like to make choices and I don't need to have it all. I just want to travel and take pictures and make memories.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.