maanantai 1. toukokuuta 2017

Suositut ja ei niin täydet matkakohteet vinkkejä mitä ja missä


Matkavinkkejä myös ei niin täysiin matkakohteisiin, koska aihe kiinnostaa monia. Eurostat listaa tilastoja suosituista ja vähemmän täysistä matkakohteista, aiheesta on tilastot joita seuraamalla asia selviää. Euroopan suosituimpia 2016: Kanarialla eniten ulkomaalaisten yöpymisiä, Catalonia, Baleaarit, Kroatian rannikko Jadranska Hrvatska, Tiroli Itävalta, Ranskan Riviera, Pariisi, Lontoo, Hampuri, Berliini, Baijeri, Veneto, Valencia, Emilia Romagna Italia, Rooma. Tilastoiden perusteella suosittua on etenkin laskettelu, rantakohteet ja kaupungit. Vähiten turisteja kävi: Suomessa, Kroatiassa (muut kohteet kuin Adrian rannikko), Öölanti, East Yorkshire, Scillyn saari Englanti. Käymisen arvoisia nekin. Miten näitä tietoja on mitattu: on tutkittu ulkomaisten ja paikallisten yöpymismääriä eri kohteissa, mukana on tietysti myös bisnesmatkalaiset turistimatkailijoiden lisäksi. Tapahtumat ja kongressit keräävät myös runsaasti turismia. Suosittuja kohteita ovat myös Amsterdam, Kreeta, Malta. Itävallan Tirolin alppien laskettelukohteet ohittivat suosiossaan Wienin.

Vähemmän suositut:  jos haluaa vielä kohteisiin joissa ei ole jokapuolella turistimassoja tai löytää vaikka tyhjän rannan, sellaisiakin on. Yläpuolella East Yorkshire, Scillyn saari, Kroatian muut kohteet, Suomen kohteet ja Öölanti. Mielestäni myös Sardiniassa voi onnistua löytämään tyhjän rannan, etenkin jos ottaa vuokra-auton/retken ennen elokuuta, eikä majoitu suosittuun turisriresorttiin. Ainakin vielä heinäkuussa oli aika tyhjää sardinialaisessa pikkukylässä vuosi sitten. Ne pikkukylät joihin ei ole lentoja on ainakin heinäkuussa vielä sellaisia että voi olla tyhjempää. Tietysti jos veneilee niin myös veneilemällä voi löytää asumattoman saaren, sellaisia olisi tarjolla aika paljonkin myös supersuosittujen kohteiden edustalla kuten Venetsiassa ja Kroatiassa. Sama asia taitaa olla myös Kreikassa ja Korsikalla eli tyhjempiäkin rantakohteita löytää kun etsii. Jos ei majoitu turistiresortissa johon on suoria lentoja päivittäin.

Se ettei ole suoria lentoja tai runsaita palveluja, eivät houkuttele suuria turistilaumoja. Myös Pohjois-Italia on kohteena suositumpi kuin eteläisin osa Italiaa, joten vinkki tyhjempiä rantoja etsiville: etelä-Italiassa (esim. Sisilia, Puglia) voi kävellä rauhassa kujia kesällä ilman että pakahtuu turistitungoksen valtaamille kaduille. Hellamainen kuumuus yhdistettynä väentungokseen voi olla vähän ikävää, jos sen niin kokee. Paikalliset ovat toki rannoilla, mutta kaikki turistit eivät eksy ainakaan kohteisiin joissa ei ole suuria turistiresortteja tai suoria lentoja. Mutta jos menee ei niin suosittuun kohteeseen, täytyy myös muistaa sivuseikat: kaupat eivät välttämättä ole auki tai runsaasti varusteltuja jos on loma ja vähän turisteja, koska asiakkaitakaan ei ole sillä tavoin kuin suurissa turistikohteissa. Ravintolat saattavat olla auki ja kiinni miten sattuu, osa ehkä lopetettu. Rannat voivat olla luonnontilaan jätettyjä, eli siivoamatta jolloin niissä on vihreänruskeaa meriliejua/levää ja muuta roskaa sekä rapuja. Joskus on oikeasti kivempi uida siivotulla ja valvotulla turistirannalla, tai näin minä olen asian kokenut. Se että meri on kaunis ei yksistään riitä. Rantavahtien työhön kuuluu myös meriroskien+meduusoiden pois kerääminen, jota ei luonnonrannoilla kukaan tee. Miksi rannan pitäisi olla tyhjä?  tähän on monenlaisia mielipiteitä: joku haluaa vain olla rauhassa ilman kauppiaita tai huutavia ja roskaavia turistilaumoja, se on ihan ymmärrettävää. Joku menee kulttuurisyistä sivummalle rannalle koska ei halua ihmisten katsovan. Joku haluaa etsiä hyvän kuvauskohteen, rannan joka ei peity turistimassojen taakse. Kohteen voi valita myös kartasta katsomalla kohteen nimeä jota ei ole koskaan kuullut.  Oli miten oli, aina löytyy joku hyvä kohde kun tarpeeksi etsii!


 it's measured by the number of nights spent in tourist accommodation establishments.
The Spanish islands of the Canarias recorded the highest number of nights spent. Very popular are also Catalonia, Balearic Islands, Croatia's Adriatic coast, Tyrol Austria, French Riviera, Paris, London, Hamburg, Berlin, Upper Bavaria, Veneto, Valencia, Emilia Romagna Italy, Rome, Amsterdam, Malta, Crete.  Popular holiday type is a city holiday, beach holiday and ski holiday. Also other type of holidays are popular such as sport events, party holidays, congress, other happenings. Which destinations are still less popular and not full of tourists: other places in Croatia (not Adriatic Coast in summer, it's more popular), Finland (cities and pure green nature), Scilly isle, East Yorkshire (why not), Åland (also a green island).


It's still possible to find empty beaches in Mediterranean region, try example villages in Sardinia, Puglia and Corsica before August. How to find place with less tourists: check map for finding less known places some place you never heard of, could be far or near, just go, check if the place has airport or not because usually tourists takes flights. If you find a little village for holiday you must remember that then could be less services (shops could be closed if there is a holiday season or something similar). Beaches could be left with alga and crabs. That's why I prefer also (cleaned) tourist beaches.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.