keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Sheffield mielessä

Kuvassa Sheffieldin juna-asema, kuva Pixabay.
In English below

Huomasin etten ole tainnut kertoa juuri mitään Sheffieldistä, jossa kävin kun olin Englannissa 2013 kesällä. Olen näköjään hävittänyt lähes kaikki kuvatkin siltä matkalta, koska en vielä silloin tallentanut kuvia muistitikulle tms. mutta muistot ne eivät häviä. Olin Lontoossa ja löysin edullisen bussin jolla lähdin yhtenä iltapäivänä 2013 Sheffieldin kaupunkiin. Olin netistä katsellut vinkkejä ja sitten löysin bussin Sheffieldiin. Bussimatka sujui hyvin ja kuski ajoi välillä jutellen puhelimeen ja jutellen matkustajien kanssa. Meininki oli erittäin rento. Kun saapui ilta bussi ajoi pimeää tietä kuuluisan Sherwoodin metsän ohitse. Moottoritiellä ei ollut valoja. Metsä on erittäin kuuluisa esimerkiksi Robin Hoodista ja kaikenlaisista hänen jäljittelijöistään. Metsä on suomalaisittain hyvin tyypillinen, tai siltä ainakin näytti. Sherwoodin metsä on ollut paikoillaan jääkaudesta saakka. Robin Hood piti metsää rosvojoukkionsa tukikohtana pakoillessaan prinssi Juhanaa ja Nottinghamin sheriffiä. Sherwoodin metsän kuuluisiin nähtävyyksiin kuuluu myös sen vanhin puu, Major Oak -nimellä kutsuttu tammi jolla on ikää noin 800–1000 vuotta. Tammi liittyy kansanperinteeseen ja Robin Hoodin seikkailuihin. Tammi on ollut BBC:n 7 luonnonihmettä -ohjelmassa ja saman näköisiä tammia on istutettu maailman suurkaupunkeihin. Sherwoodin metsä on saanut tripadvisorissa jopa neljä tähteä. Jos tykkäsit lapsena Robin Hood sadusta, niin täällä ehkä kannattaa käydä jollain järjestetyllä retkellä. Metsä levittyy laajalle alueelle sen huomasin ja metsän takaa löytyi Sheffield. Kun bussi saapui Sheffieldiin yllätyin asemalla totaalisesti: siellä soi hyvin vanha kuninkaallinen sävelmä. En osaa sanoa mikä, mutta sellainen nauramaan saava hauska ikivanha musiikki. Lisätietoa Sherwoodista.

Majoituin Sheffieldissä Travelodge hotelliin joka maksaa 47e yö. Hotelli oli siisti ja suuri rakennus. Siisteydellä tarkoitan sitä ettei näkynyt esim. oksennusta tyynyissä kuten joissain hotelleissa on ollut. Hotellin vieressä on 6.3km pituinen kanaali jota tykkäsin kävellä ja katsella hotellin ikkunasta. Siellä oli jonkinlainen silta ja näkyi sorsia ja yksi ankka, kunnes joku toi koiransa ja ankat hävisivät. En tiedä katosivatko kaikki ankat, mutta muistot ei katoa. Kanaalissa kävi myös muutama mies joka päivä "kalastamassa" tai lähinnä yrittämässä koska kanaali oli matala. Kanaalin vieressä näkyi joitakin ikivanhoja taloja, hieman kuin Bruggessa Belgiassa. Sheffieldin keskustassa järjestettiin markkinat. Löysin Sheffieldin ruokakaupasta punnalla juustokakun ja niitä tykkäsin ostaa. Löysin myös raput ostarin alakertaan jossa oli markkinahalli ja mm. edullista suklaata ja muuta syötävää. Markkinahallit ovat aika yleisiä Englannissa ja myös prinssi Charles vierailee usein markkinahalleissa. Briteillä on joku hauska tapa heitellä sukkia ympäriinsä ja useassa eri kaupungissa näin aina parkkipaikalla yhden sukan. Maahanmuuttajia näkyi Sheffieldissä todella paljon, ainakin niihin aikoihin keskustassa joka toinen vaikutti muualta tulleelta, joten kukaan ei liiemmin ihmettele siellä turisteja. Hotellin aulassa oli infotaulu josta näki aina säätilan (useimmiten lämmintä ja pilvistä) mutta joku aina vaihtoi taulun sääksi lumisateen (keskellä kesää). Tämmöisestä huumorista tykkäsin kyllä. Löysin Sheffieldistä yhden pienen ruokaputiikin jossa myytiin mikroaaltouunin kokoisia leipiä. Sheffield on Englannin vihrein suuri kaupunki ja ja se oli kiva että kaupungissa on luontoa: kanaali, kukkuloita, lintuja, puita ja kasveja. Ilmanlaatu vaikutti huomattavasti paremmalta kuin Lontoossa, mutta ei aivan niin raikkaalta kuin Pohjoisessa ja Välimerellä. Jos täytyy mainita jotain huonoa niin modernista arkkitehtuurista pitävä ei välttämättä pidä Sheffieldin joistain rapistuneista taloista ja tunnelma oli ilmeisesti levoton koska poliisiautoja meni minuutin välein iltaisin, mutta sehän on kai tuollapäin tavallista arkea. Edullisen suklaan ja kakkujen lisäksi näin myös edullisia laukkuja sun muuta. Sheffieldin hintataso ruokien osalta oli uskomattoman edullinen, täytyi joka päivä ostaa punnalla juustokakku. Voisin kuvitella lähteväni uudestaankin tähän kohteeseen, miksi ei. Suosittelen kohdetta avoinmielisille ja kosmopoliiteille kaupunkimatkaajille jotka ovat tykänneet esimerkiksi Lontoosta, Amerikasta, Skotlannista tai Saksan kaupungeista. Jos kiinnostaa niin Sheffieldin lähellä Yorkshiressa on myös laventelifarmi, lisätietoa. Lisää Sheffieldin kuvia näet esimerkiksi tällä sivulla.  Aikaisempi matkajuttuni Englannista. Jutun kaksi kuvaa Pixabaysta.

I visited Sheffield, England 2013.
I was in London and around and then I found coach to Sheffield city.  It was a surprise but there was cool, funny and beautiful very old (Royal I guess) music at the coach station. The music made me laugh because it was totally surprise I didn't expect any Royal music at the station. I saw also famous Sherwood forest. Forest remind me of forests in Finland but Sherwood is famous from the Legend of Robin Hood. When I was a child I liked stories and movies also Robin Hood. Sherwood Forest is home to the famous Major Oak, which, according to local folklore, was Robin Hood's principal hideout. The oak tree is between 800 and 1000 years old. More information about Sherwood. I was staying at the Travelodge. The hotel is close to the Sheffield Canal. Sheffield city centre I visited and found there cheese cake 1 pound Super cheap. I found downstairs and there was also local markets everyday. The weather was pretty cloudy but warm enough. I could check the weather at the hotel there was weather info but funny how somebody changed the info to the snowfall. I may recommend Sheffield to Cosmopolitan open minded traveler who may have liked also London, cities in Usa and big cities in Germany. Two pictures found from Pixabay just because unfortunately I have lost my own few pictures I took in Sheffield 2013 but memories won't fade and also I don't forget that duck canal there is. Sheffield is a green city and then also air quality is better than in cities without nature. Maybe this is the city I will return someday who knows and why not. If you go there it's also possible to visit Yorkshire Lavender farm. 
Read also about my experience: around England.


Sherwoodin metsä, kuva.

Sherwood Forest. Picture from Pixabay.

Ei kommentteja: