tiistai 15. joulukuuta 2015

Christmas Wish list and thoughts about Climate Change


Joulun toivomuslistassa on puun kuva siksi kun toivoisin että ilmastonmuutos pystyttäisiin jotenkin estämään/hidastamaan tms. Jos ilmastonmuutos etenee samaan tahtiin niin pian lukuisia eri eläinlajeja alkaa kadota (esim. pandat, jääkarhut yms) ja monet kohteet muuttuvat hiekkaerämaiksi. Vaikutuksia on runsaasti myös ihmisiin. Kun vesi saastuu ja pilaantuu se on huono asia paitsi kaloille myös ihmisillekin monilta osin. Jotain pitäisi voida tehdä välttääkseen kaiken tuon, vielä on toivoa jos asioihin tartutaan ajoissa! Pitäisi olla enemmän biopolttoaineella toimivia autoja, joissain maissa vaaditaan jo kaikkiin busseihin biodieselit. Siksi koska biodiesel vähentää kasvihuonekaasuja 90%. Ei voi sanoa ettei saisi ajaa, koska useat ihmiset tarvitsevat autoa esimerkiksi työn takia. Aurinkoenergiaa täytyy hyödyntää maissa, joissa aurinko paistaa usein. Silloin se on erityisen hyvä ratkaisu. Aurinkoenergiaa täytyy mainostaa ja suositella enemmän. Tuulivoimaa voidaan sen sijaan hyödyntää tuulisissa maissa kuten Suomessakin. Jotain muutakin tuollaista voitaisiin keksiä lisää, pieniä tekoja joista tulee suuria tekoja vähitellen. Ilmeisesti nyt on tulossa jokin kielto ettei vaatteita saisi heittää roskiin, se on hyvä juttu myös. Risankin vaatteen voisi usein ommella, ompeleminen ei yleensä kestä kuin sen 5-60 minuuttia. Liian pitkän helman voi myös lyhentää käsin tai ompelukoneella. Olen itse lyhentänyt useita vaatteita käsin, vaikka en edes ollut hyvänumeroinen käsitöissä. Metsien lisääminen on yksi parhaista keinoista torjua ilmastonmuutosta tiedemiestenkin mukaan. On jo useita maita joista metsät on kaadettu esimerkiksi laivojen tekoa varten, nyt pitäisi ryhtyä lisäämään metsiä koska puiden avulla ilmanlaatu pysyy parempana. Jos palaat suurkaupunkireissulta Suomeen huomaat pian raikkaan ilman joka on puiden ansiota.

Sähkölämmityksen ja kaasun sijasta voitaisiin myös käyttää uutta ekologista öljylämmitystä. Bioöljy on uusiutuvaa ja siten parempi vaihtoehto, kun kaasu sen sijaan ei uusiudu. Bioöljy on myös turvallisempi vaihtoehto kuin kaasu, sillä öljysysteemeissä on yleensä varoitus toisin kuin kaasupattereissa joita räjähtelee aina silloin tällöin (näin räjähdyksen kerran naapurustossa Ranskassa). "Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen." Kasvisruokapäivä edes kerran tai pari viikossa on hyvä ratkaisu, saatat jopa löytää uusia suosikkiruokia. Sitä paitsi kasvisruuasta saat maistuvaa käyttämällä mausteita tai vaikka majoneesia. Erityisen hyviksi kasvisruuiksi olen kokenut salaatit, kasviskeitot oliiveilla, pavut, proteiiniakin sisältävät pähkinät, kasvishampurilaisen, hedelmät vaikka jugurtin tai suklaan kanssa, pinaatin, kasvispitsan runsailla kasvistäytteillä, kasvispihvit, vegelasagnen, vege sushit. Myös sokerilla on paljon pienempi ilmastovaikutus kuin lihatuotteilla, katso taulukku täältä.  Katso Jamie Oliverin vegeruokareseptit. Ihmisten pitäisi enemmän ajatella luontoa eikä vain omaa elämäänsä muusta piittaamatta ennen kuin on liian myöhäistä vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Tulevaisuuden ei pitäisi olla yksi suuri saastunut aavikko ilman luontoa, ilman eläimiä, ilman raitista ilmaa, ilman puhdasta vettä ja ilman ruokaa. Ilman vihreää luontoa ja puiden lehtiä. Ilmastonmuutoksen seurauksena saattavat hävitä myös useat ruuat kuten: suklaa, kahvi, pavut, merenelävät, kirsikat, viinirypäleet. Olisitko valmis luopumaan kaikista näistä ruuista? minä en. Tieto mahdollisesti katoavista ruuista löytyi täältä. Jos ei asioihin vaikuteta tarpeeksi saattaa joskus tuloksena olla saastesumuja täynnä olevia aavikoita. Tämä olisi yksi kauhuskenaario. Toivon mukaan asioihin kumminkin tehdään muutos ennen sitä ja tämän joulun ja uuden vuoden suurin toivomukseni on että asioiden eteen aletaan todenteolla tehdä jotain. Kyllä siihen pystytään jos vain kaikki maat ryhtyisivät toimimaan. Jutun kuvaa muokkasin loonapix sivulla.

Wish list also I wish that people do more for stopping climate change. If it continue like this then many animals species will disappear after time example polar bears and pandas. Many places will be deserts without trees and fresh air. If the water pollute it's also one of the worst things. People should stop just thinking about themselves and their life before it's too late to do something, future should not be like polluted desert. Worst for sea life but also to humans. How to avoid all of this I'm not sure but something must be done. Example more bio fuel cars, more solar panels where is the sun etc. And wind power. Planting trees. We need more forests around the world. The air quality is much more better when there's trees but city without trees and heavy smog I get sick from it. When you go to forest you will notice the air is fresh and that's how it should be everywhere. Also scientists say planting trees is the best thing to do right now. You should try some tasty Vegetarian foods. I like example: vegetarian soup, salads, spinach, vege pizza, vege hamburger, vege sushi, beans, nuts, olives, vege beef. If interested check Jamie Oliver's Vegetarian recipes. Heating oil should be more popular than gas because biofuel is renewable and natural gas isn't renewable. Heating oil is a safe choice because you normally have warning signs of break down but natural gas is explosive and even I've seen once gas explosion in an old house in Central Europe once. I was younger then and it happened like s surprising shock. If you want to read more about bio oil heating system check PetroSome best foods also may disappear because of the climate change. Are you ready to end eating chocolate, cherries, beans and coffee? I'm not. Something must be done before the Climate Change win and world goes like upside down and before the lands are almost like full of empty deserts full of smog. Before that something must be done and all countries should try to do something to avoid that. I hope something will be done and that future is bright. Santa Claus frame found from loonapix.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi on jälleen käytössä uusissa jutuissa.