perjantai 13. maaliskuuta 2015

Earth Hour and Good vege food

Salaattibaari Roomassa.


Ruokavinkkejä sun muuta. Sain WWF:ltä uutiskirjeen jossa lukee näin:
"Taas on aika antaa valomerkki ilmaston puolesta. WWF Suomi järjestää Earth Hourin 28.3.2015 kello 20.30–21.30 teemalla maailman suurin kynttiläillallinen. Ruuan osuus ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä on viidennes. Eläinperäisten raaka-aineiden tuotanto kuluttaa vesivaroja ja tuottavaa maatalousmaata. Se myös aiheuttaa ilmastovaikutuksia useimmiten vähintään kaksinkertaisesti verrattuna kasviperäisten raaka-aineiden tuotantoon. Yhden sianlihakilon tuottamiseen tarvitaan noin neljä kiloa viljaa, jolla voitaisiin eläinten sijaan ruokkia ihmisiä."
Olen jo pitkään suosinut kasvisruokaa, ainakin osittain sillä maitotuotteita käytän kyllä. Uutisissa luki että Välimeren ruokavalio on jopa terveellisempää kuin treenaus, tieto täältä. Ajattelin mainita muutamia tosi hyviä kasvisruokia/lihattomia ruokia, joita kannattaa joskus kokeilla koska ne ovat hyviä:
 
- Paahdetut kastanjat joita voi syödä sokerin tai hunajan kanssa. Sain kerran maistaa sokeroituja kastanjoita Sisiliassa kun kävelin usein kastanjakojun (joka oli sellainen grillikärryä muistuttava koju) ohitse. Kunnes erään kerran myyjämies ymmärsi vihdoin yhden sanan suomen kielestä, koska kastanja sana on melkein sama kuin castagna, eri tavalla vain kirjoitettu. Paahdettu kastanja sokerilla oli todella hyvää, vähän kuin perunaa mutta yhtä hyvää ellei jopa parempaa, siksi suosittelen maistamaan. Paahdettuja kastanjoita myydään samanlaisissa katukojuissa myös monessa muussa maassa ja kastanjoita syödään etenkin talvella. Kastanjaresepti löytyy täältä, tosin itse laittaisin niihin sokeria/hunajaa en suolaa. Englanninkielisiä kastanjareseptejä. Huom. hevoskastanjan siemeniä ei voi syödä.
 
- Kasvishampurilainen 
Kasvishampurilaisesta sain hyvän niin että laitoin tavalliset hampurilaissämpylät, johon tulee tuoretta tomaattia, paprikaa, basilikaa ja paprikamaustetta. Mausteiden avulla kasvishampurilaisesta saa maukkaan, tietysti myös kasvispihvin ja ketsupin avulla. Kasvispihvin voi tehdä perunasta. Tykkään myös Mäkin kasvishampurilaisesta. Ohjeita löydät täältä.  Mtvn kasvishampurilaisresepti.

 
- Kasviskeitto. Laita keiton sekaan esim. kasvissekoitepussi ja lisää joukkoon myös porkkanaa, oliiveja, basilikaa ja muita yrttejä. Tomaattikastikkeesta saa nopeasti ja helposti tehtyä keiton. Voit lisätä joukkoon myös chiliä tai karria oman maun mukaan.
 
- Hedelmäsalaatti johon tulee myös hunajaa, kookosta ja limeä makua tuomaan. 
- Muut salaatit kuten maukas papu/juustosalaatti hyvän salaattikastikkeen ja basilikan kanssa.

Earth Hour will be day 23 march. I like Vegan food. Few delicious vegan foods:
Veggie hamburger, recipes here. I like veggie hamburger with red pepper spice. Vege soup with vegetables olives and basilica. Salads example with beans basilica and cheese. Fruit salad example with honey, coconut and lime. Chestnut recipes.