keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Pienten lasten kanssa lentäminen ja näkökulmia


kuva.
Uutisissa oli hetki sitten juttu bloggaajasta joka varasi paikan bisnesluokasta itselleen ja lapselleen. Lapsi kuitenkin huusi koko lentomatkan, josta muut kanssamatkustajat hermostuivat, joten bloggaajanainen joutui vaihtamaan paikkaa lentokoneen taakse. Ymmärrettävä päätös minun mielestäni ja tässä kerron miksi. Tosin hinnasta olisi voinut tietysti antaa naiselle alennusta, koska bisnespaikat ovat kalliimpia. Bisnespaikka kuitenkin kulkee bisnes -nimellä. Minähän olen muutenkin usein sitä mieltä ettei paikalla lentokoneessa ole muuten kovinkaan paljoa väliä, sillä kyllä siellä bisnesluokassakin voi olla yhtä kivaa tai ikävää kuin taaempana. Bisneksessä kuitenkin maksetaan tietyistä palveluista, joten moni bisnesmies ja muut olettavat saavansa niitä palveluita ja hiljaisuutta. Minähän en ole koskaan vielä maksanut erikseen bisnespaikkaa, mutta näin ainakin olettaisin. Nyt on kuitenkin menty siihen että osa matkustajista hyväksyy sen että meluperheet menevät bisnesluokkaan ja osa ei hyväksy. Meluperhe nimitys voi olla kamala tai huvittava, mutta mielestäni sitä saa käyttää jos perhe meluaa vaikka 24h ja en ainakaan itse loukkaantuisi tuosta nimityksestä. Aito meluperhe meluaa karjumalla, eikä pelkästään huutamalla. Olen aika varma että lähes jokainen näkee joskus meluperheen.  Ei kaikkea tarvitse ottaa niin vakavasti.

Jokaisella on oikeus matkustaa, myös perheillä ja pienillä. Minulla ei ole mitään sitä vastaan että lapset matkustavat. Mutta myös hyvät käytöstavat tulisi olla kunnossa ja mukana siellä reissussa. Jos ei ole, niin miksi ylipäätään lentää toisten kanssamatkustajien kanssa ja tällä tarkoitan etenkin jos tahalteen häiritään toisia meluamalla, juoksemalla, vaikka viemällä paikat ja hakkaamalla istuinta. On monia hyviä konsteja joilla voi saada lapsen hiljaiseksi ja sitä voi harjoitella jo kotona ennen matkaa. Pieni huuto ja itku kuuluu lapsilla asiaan, mutta jos huuto jatkuu vaikka 6-24 tuntia putkeen, se voi olla todella häiritsevää herkkäkorvaisille ihmisille bisnesluokassa. Tällä en edes tarkoita itseäni, koska en ole herkkäkorvainen. Tietysti suuttuessa voin itsekin olla kovaääninen. Koen silti että saan asiasta kirjoittaa. Silti samalla lennolla voi olla vaikka bisnesmies joka lentää tärkeään tapaamiseen ja haluaa nukkua koneessa, koska herää seuraavana aamuna aikaisin. Tai samassa lentokoneessa voi olla sairas henkilö, joka ei sairautensa takia kestä melua. Joku voi vaikka lentää saadakseen parasta hoitoa nopeasti,  ei sitä koskaan tiedä.  Aina tulisi yrittää ajatella myös niitä muita matkustajia.

Koska olen asunut aikaisemmin vuosia kerostalossa, jossa oli naapuri jonka lapsi huusi 24 tuntia putkeen ilman minkäänlaista kuria vuosikaudet, tiedän että sellainen voi olla erittäin ikävää ja väsyttävää muille. Jos asiasta mainitsi itsekäs naapuri keksi tekosyitä ja hän itse juoksi aina toisten ovilla valittamassa turhasta kuten joulukoristeesta. Myös muut tulisi ottaa huomioon, oli sitten kyse naapurista tai kanssamatkustajista. Useinhan se on vielä niin ettei pieni kehotus "Voisitko olla hiljempaa, kiitos"  ei ikävä kyllä nykyään juurikaan tehoa. Pahimmassa tapauksessa saa itse kuunnella aiheetonta raivoamista jos pyytää olemaan hetken hiljaa, jotkut eivät hyväksy että asiasta sanoo mitään, jotkut eivät edes hyväksy että asiasta kirjoittaa. Kaikki eivät edes hyväksy sananvapautta. Moni on valitettavasti niin itsekäs että ajattelee että saa meluta+riehua ja asenteella "ei meidän lapsia kukaan komenna, en edes minä itse"  jolloin huuto jatkuu tunnista toiseen. Ärsyttävintä on tietysti sellainen karjumishuuto vuodesta toiseen, eikä vain tavallinen huuto.

Olen nähnyt monenlaisia perheitä, todella monenlaisia, perheitä joissa on kuri ja perheitä joissa ei ole koskaan mitään kuria. Vaikka bloggaaja olenkin niin mielestäni bloggaajat eivät ole erityisasemassa muihin matkustajiin nähden ja ei myöskään julkkikset. Kaikki ovat saman arvoisia, eikä itseään pitäisi yrittää ylentää jollain tittelillä. Jos haluaa matkustaa ja lentää on turha jälkeenpäin itkeä somessa sitä etteivät muut matkustajat hyväksy itkevää lasta, sellaista se vaan on, osa ei vaan jaksa kuunnella ja osalla on herkemmät korvat. En kehota ketään jäämään asian takia kotiin, mutta mielipiteitä on erilaisia eikä niistä edes kannata kiistellä. Olen sitä mieltä että lapsiperheet todellakin saavat matkustaa, mutta mielellään muut huomioon ottaen. Jos ei siihen yhdellä kertaa pysty, niin toisella kertaa uusi yritys. Osa lentää työkseen, osa huvikseen. Äidit usein kai tottuvat ja turtuvat siihen lapsensa huutoon ja joillain lapsilla on kovempi ääni kuin toisilla. Viime kesänä tuli nähtyä yhdellä reissulla perhe jossa puhuttiin vain ja ainoastaan karjumalla. En pahoittanut siitä mieltäni mutta lähinnä vaan katsoin melkein suu auki, vaikka olen siis huutamiseen kyllä tottunut. Joillain ihmisillä on myös ihan luonnostaan kovempi ääni kuin toisilla. Lapsi joka huutaa saattaa myös olla sairas, kuten siinä ent.naapurini tapauksessa lapsella oli 24h/vuodessa korva kipeä naapurin mukaan eikä häntä viety lääkäriin. Lentokone ei ole sama kuin bussi, josta voi hypätä seuraavalla pysäkillä pois jos ei kestä melua.

Minä hyväksyn sen että myös lapsiperheillä on oikeus matkustaa, niin oon, mutta olettaisin ja odottaisin käytöstapoja, oli huutava lapsi tai vaikka huutava aikuinen. Sitä paitsi moni matkakohde on suoraan kuin lapsille tehty, vaikkapa Disney world. Olen ollut lentokoneessa jossa oli kerran täysin kurittomia lapsia. En edes ole sitä mieltä että lapsilla tulisi olla joku huippu ankara kuri, en, mutta normaali kuri.  Sillä lennolla lapset juoksivat konetta ympäri koko 4 tuntisen lennon, menivät luvatta toisten penkeille istumaan niin että ihmiset jotka kävivät vessassa eivät meinanneet päästä enää takaisin omille paikoilleen. Ne lapset myös juoksivat ja yrittivät vetää hätäuloskäynnin kahvaa auki. Vanhempia ei näkynyt missään, vanhempia ei kiinnostanut. Ei ollut ketään jolle asiasta olisi voinut mainita. En yleensä koskaan valita vieraille, mutta sillä kertaa olisin maininnut asiasta. Olen ollut myös yhdellä lennolla jossa pieni vauva sai sairaskohtauksen ja lakkasi hengittämästä, eikä Suomeen menevässä koneessa ollut henkilökunnan toimesta lääkäriä/terveydenhoitajaa. Lentokone meinasi joutua tekemään hätälaskun Serbiaan, mutta matkustajissa sattui olemaan yksi hoitaja. Ennen tätä kokemusta olin luullut että lentokoneissa on aina joku miehistön jäsen, jolla on koulutus sairaskohtauksia varten. Sillä onhan laivoissakin usein apteekki ja lääkäri. Tämän jälkeen on kyllä käynyt mielessä se ettei lentokone ehkä ole kaikkein paras paikka vauvoille, vaan isommille lapsille, vaikka jokainen toki saa olla mitä mieltä haluaa ja jokainen on oikeutettu lentämään oli lapsia tai ei. Toisten mielipiteistä ei myöskään kannata hermostua, koska ihmiset joka tapauksessa sanovat mielipiteensä joko hiljaa tai huutaen. Lasten parissa työskentelevät ja olevat törmäävät jatkuvasti myös häiriökäyttäytymiseen. Lapset voivat joskus myös vaikka lyödä ja purra, kaikki eivät istu kiltisti paikoillaan, noin esimerkkinä. Lapsille tarvitaan kasvatusta eikä pelkkää lässytystä ja kanat pellossa -tyylistä elämistä. Täysi kurittomuus, järjestelmättömyys, elämä ilman sääntöjä ja sekasorto saattaa vaikuttaa myös myöhemmässä vaiheessa lapsen elämään ja luonteeseen.

kuva.
Vieraissa paikoissa kuten lentokone ja lentokentät tulisi olla erityisen tarkka vahtimisen kanssa. Sitä paitsi lapselle itselleenkin voi sattua jotain, jos ei vahdita tuollaisissa ympäristöissä. Ihmettelin jo aikaisemmin kun moni vanhempi jätti Välimeren laivalla pienet lapset yksinään leikkimään ja uimaan täysin ilman valvontaa. Lapsen kasvatus on suuri projekti ja ei se lapsi ole ikuisesti pieni lapsi josta täytyisi huolehtia, lapset ovat ikään kuin vaan lainassa kunnes kasvavat. Olen ollut myös junamatkoilla, joissa on ollut hyväkäytöksisiä perheitä, joissa lapset ovat istuneet vanhempiensa vieressä/sylissä ja selvästi huolehtineet. Sellaisia mukavia perheitä ja käytöstavat kunnossa. Silloin olen oppinut näkemään että ahaa noinkin kivaa voi matkailu lapsiperheissä olla. Sillehän ei mitään voi jos lapsi on vaikkapa ylivilkas luonteeltaan, mutta silloin se vahdintaosuus kuuluu vanhemmille tai lastenvahdille. Lastenvahti voisi olla hyvä palkata mukaan matkalle, jos ei itse halua/kerkiä/jaksa vahtia. Lastenvahti on sellainen johon kannattaa ihan vaikka säästää tarvittaessa. Silloin lapsenvahdista voisi olla suuresti hyötyä ja sitä kannattaa harkita. Jos kuitenkin tietää että lapsi huutaa putkeen sen 6-8 tuntia lennolla, niin kehottaisin miettimään kahteen kertaan onko sellainen lento ylipäätään rento ja mukava muiden ja oman itsensäkään kannalta. En jotenkin usko että vaipparumba pienessä ja ahtaassa vessassakaan olisi ainakaan hauskaa tai helppoa. Vai voisiko matka olla mukavempi jos lapsi olisi hieman isompi ja ymmärtäisi että nyt ollaan matkalla. Lapset kasvavat todella nopeasti ja yleensä 3-5v lapsi ei enää huuda/itke jatkuvasti, jolloin lapsi myös kokee matkakohteen erilailla kuin sylivauvana. Lapsi joka matkustaa vauvana, ei saa matkasta mitään sillä tavoin irti että muistaisi matkasta mitään myöhemmin, kun taas 3-5v lapsi voi saada matkasta matkamuistoja mieleensä vielä pitkään. Kun vauvan vie matkalle, hän ei vanhempana tiedä siitä mitään. Minä kävin jonain 4 vuotiaana Gotlannissa ja muistan sen matkan yhä. Tässä omat mielipiteeni ja jos jotain nämä suututtaa niin sanoisin ei voi mitään tai jos olen kamala ihminen mielipiteideni kanssa niin se on ihan sama. Monenlaisia perheitä on tullut nähtyä ja aika paljon siedän mutta väsyn jos ympärillä riehutaan. En myöskään ole sitä mieltä että pitäisi olla hiirenhiljaa, ei tarvitse! Omassa suvussani on sekä hiljaisia että äänekkäitä lapsia. On myös tilanteita joissa saa meluta kuten vaikka juhlat. Perheille, joille heräsi tässä edes jotain ajatuksia tai muuten vaan samaa mieltä oleville toivotan hyviä matkoja joko lasten kanssa tai ilman! aiheesta saavat toki muutkin kirjoittaa oman näkökulmansa/kokemuksiaan. En itse koe olevani mitenkään tiukka tämän asian kanssa vaan pyrin ajattelemaan muita matkustajia, lentomukavuutta sekä sitä jos matkustaa vaikka yöllä ja haluaa nukkua koneessa. Jokainen tekee kuitenkin niin kuin tahtoo. Matkailu on kaikkia varten eikä ole mitään ryhmiä siihen kuka saisi matkustaa bisnesluokassa tai muissa.

My thoughts about flying with children and behavior: 
I think everyone has the right for flying and traveling, no matter of the age. What matter is the behavior. Babies could cry and scream 6-12 h on the plane and for sure it's not possible to relax then and the noise could disturb other passengers and not possible to sleep if the flight is over night. I think families should think about also other passengers, respect each other. There could be any kind of passengers: business people, elderly, even sick people traveling to  best medicine/care. They could be too tired to listen to a lot of noise for hours. That's why I think passengers should think about others. I don't have luckily sensitive ears but I know a lot of people got sensitive ears, that's why we must think about other passengers. For being honest some families are louder than others and it could bother other passengers sometimes. Sometime I wonder is it even enjoyable/comfortable journey to mother if her baby cry 6-12 h on the plane, then it's not possible to relax or sleep on the plane I guess. Personally I would not choose to travel with a baby by plane but that's only what I think. I have seen many kind of families, ofcourse I see nice families also often while I travel around! Example last year rail journeys I saw many happy and kind families. They were watching their children and they were sitting peacefully and not running around. I notice they care and I was positively surprised. I have seen families without control on plane few times, once kids were running around the plane, screaming, taking other passengers seats and trying to open all security doors without nobody saying anything to them. I think at least some control is needed. I don't mean that kids should stay quiet as a mouse. I know some people won't accept my point of view and sometime I didn't even get any answer when told about my point of view but that's what I think and it's ok because I want to stay honest and tell what I really think. The control and caring for kids is needed but not over controling just normal control and taking care. I don't mean over controling but normal control and rules. It's a big project to grow a child and children won't be children forever and that's why rules are needed. Children need more control at the airport and plane because even accidents could happen without the control or the kid could get lost without parent. I've been on plane once there was a mother with a baby and the baby got sick suddenly and the cabin crew had no nurse and almost had to make emergency landing but then they found one passenger who was a nurse, luckily. Before this experience I thought all flights has at least one nurse on cabin crew but usually flights are ok and usually I had no problem. I think families who are not ready to watch and take care of their kids while on vacation they could pay a babysitter. Babysitter will watch their kid while they are at the pool or something like that. At the end I still think all passengers has right to travel, with or without children. Airplane pictures found from Pixabay.

Happy travels to everyone